Zadzwoń, doradzimy

(91) 822 80 22

723 501 601

biuro@terapiasokami.pl

do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

Zapisz sie do newslettera

Zapisz sie do newslettera
Kategorie blog
Dlaczego Soki


a nie warzywa
i owoce
w całości?

więcej...

Dlaczego wyciskarka


...a nie
sokowirówka?

więcej...

Witaminy

Gdzie szukać witamin
i jak uzupełnić
niedobory

więcej...

Gdzie szukać żelaza?

0

Żelazo jest zaangażowane w wiele podstawowych funkcji organizmu. Pomaga w rozprowadzaniu tlenu po całym organizmie, dzięki czemu wspiera mięśnie i pracę mózgu, oraz zapobiegania wystąpieniu niedokrwistości.

  1. Wątroba

    Wątroba zawiera nie tylko dużo żelaza, ale jest także dobrym źródłem innych minerałów, takich jak cynk, fosfor i miedź. 100 g wątroby zapewnia więcej żelaza, niż wynosi dzienna dawka, więc nie musisz zjadać aż tyle – możesz za to łączyć wątrobę z innymi pokarmami zawierającymi żelazo.

    Pamiętaj, żeby kupować organiczną wątrobę.

    Porcja: 23 mg żelaza w 100 g (128% dziennej dawki)

  2. Soja

    Surowe ziarna soi oraz ich kiełki są najbogatsze w żelazo. Po ugotowaniu tracą część zawartości żelaza, ale nadal pozostają dobrym źródłem białka. Zawierają także błonnik

    Soja jest często wykorzystywana do innych produktów spożywczych, takich jak tofu lub tempeh. To zmniejsza całkowitą ilość żelaza, które zawierają, ale nadal jest to spora ilość. Na przykład tofu zawiera 4,5 mg, a tempeh 2,7.

    Porcja: 15.7mg żelaza na 100 g (87 % dziennej dawki)

  3. Gorzka czekolada

    Pewnie słyszałeś, że gorzka czekolada jest zdrowsza od mlecznej – między innymi ze względu na wysoką zawartość żelaza. Ciemna czekolada dostarcza także przeciwutleniaczy, które nie znajdują się w mlecznej czekoladzie. Zawiera znacznie mniej cukru, a w niektórych przypadkach nie zawiera mleka - pamiętaj, aby sprawdzić etykietę czekolady.

    Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym bardziej jest gorzka – najlepiej jednak wybieraj jak najwyższą wartość.

    Porcja: 11,9 mg żelaza na 100 g (66% dziennej dawki)

  4. Ostrygi

    Ostrygi są dobrze znane jako afrodyzjak, ale są również doskonałym źródłem żelaza. Ponieważ żelazo ułatwia cyrkulację tlenu w całym organizmie, ostrygi dodają także energii.

    Ostrygi są również dobrym źródłem białka i innych minerałów, takich jak cynk, a także aminokwasy, którym zawdzięcza swoją reputację afrodyzjaku. Konkretne aminokwasy zawarte w ostrygach zwiększają poziom hormonów płciowych w organizmie.

    Ostrygi to wyjątkowy przypadek – w przeciwieństwie do wielu innych owoców morza, możesz bez obaw jeść ostrygi hodowlane, które są znacznie łatwiejsze do znalezienia.

    Porcja: 7 mg żelaza na 100 g (39% dziennej dawki)

  5. Szpinak

    Szpinak jest nie tylko bogaty w żelazo - pomaga utrzymać zasadowy odczyn organizmu i zawiera przeciwutleniacze, które pomagają organizmowi zwalczyć szkody wywołane przez wolne rodniki. Dzięki czemu jest to jedna z najzdrowszych żywności.

    Zawsze wybieraj szpinak organiczny, gdyż to warzywo bardzo szybko wchłania pestycydy i herbicydy, rozpylane na nie podczas okresu wegetacji.

    Porcja: 3,5 mg żelaza w 100 g (19% dziennej dawki)

  6. Soczewica

    Soczewica zawiera duże ilości białka, błonnika oraz żelaza. Pamiętaj, żeby wybierać świeżą soczewicę, a najlepiej jej kiełki, zamiast soczewicy z puszki – zawiera znacznie więcej składników odżywczych.

    Porcja: 3.3 mg żelaza na 100 g (18% dziennej dawki)

  7. Oliwki

    Które oliwki zawierają dużo żelaza? Wszystkie! Pamiętaj jednak, że nadziewane oliwki mogą zawierać składniki, które zwiększają poziom tłuszczu lub sodu - jak ser i anchois.

    Oliwki zawierają błonnik, a także wiele tłuszczów jednonienasyconych, dzięki czemu mogą być stosowane jako część zdrowej diety. Uważaj jednak na poziom sodu. Jedz je z umiarem i łącz z innymi pokarmami bogatymi w żelazo.

    Porcja: 3.3 mg żelaza na 100 g (18% dziennej dawki)

  8. Nasiona dyni

    Nasiona dyni są jednym z zdrowszych nasion - nie tylko dlatego, że zawierają one tak dużo żelaza. Są również bogate w kwasy omega-3. Zawierają także tryptofan, który pomaga zrelaksować ciało i zasnąć, jak również są dobrym źródłem białka. Pestki dyni są również dobrym źródłem magnezu i cynku, a taka kombinacja pomaga zachować zdrowie serca i prostaty. Jednym słowem – nasiona dyni to idealna przekąska.

    Porcja: 3.3 mg żelaza na 100 g (18% dziennej dawki)

  9. Wołowina

    Wołowina jest dobrym źródłem żelaza, jak również białka - mogą być stosowane jako część programu diety budującej masę mięśniową. Oprócz żelaza wołowina zawiera również ważne witaminy z grupy B, jak i minerały, takie jak potas i magnez. Ze względu na dużą zawartość tłuszczów nasyconych, które zawiera każde czerwone mięso, jedz ją jednak sporadycznie.

    Porcja: 2.9mg żelaza na 100 g (16% dziennej dawki)

  10. Szparagi

    Szparagi są bogate nie tylko w żelazo, ale również w witaminy A i C, dwa silne przeciwutleniacze, które wspomagają wzrok i układ odpornościowy. Zawierają także sporo błonnika. Używaj ich jako przystawkę lub do zup warzywnych – takie surowe zupy możesz przygotować za pomocą blendera.

    Porcja: 2,1 mg żelaza na 100 g (12% dziennej dawki)

  11. Quinoa

    Quinoa, czyli komosa ryżowa, jest bogata w żelazo, jak również magnez i potas.

    Quinoa jest nazywana pseudo-ziarnem - jest popularna głównie ze względu na fakt, że nie zawiera glutenu, więc może stanowić część diety bezglutenowej. Wiele diet zaleca jedzenie komosy, inne diety – np. paleo – zalecają jej odstawienie.

    Quinoa może być stosowana jako substytut ryżu i kuskusu – zawiera dużo białka i błonnika.

    Porcja: 1,5 mg żelaza na 100 (8% DV)

  12. Karczochy

    Karczochy zawierają imponującą ilość żelaza. Aby uzyskać go jak najwięcej, jedz je na surowo lub upieczone. Karczochy są również dobrym źródłem błonnika.

    Dodawaj karczochy do soków, dipów, sałatek lub zupy dla smaku, żelaza i błonnika.

    Porcja: 1,3 mg żelaza na 100 g (7% dziennej dawki)

  13. Pierś z kurczaka

    Pierś z kurczaka zawiera dużo żelaza i białka. Najlepiej połącz ją z warzywami zawierającymi dużo żelaza.

    Porcja: 1.1 mg żelaza na 100 g (6% dziennej dawki)

  14. Dyniowate

    Warzywa dyniowate nie zawierają ogromnej ilości żelaza w porównaniu z innymi produktami z naszej listy – ale wciąż dużo w porównaniu do innych produktów. Wypróbuj różne warzywa dyniowate, żeby sprawdzić, które smakują najlepiej i do czego pasują.

    Porcja: 0,7 mg żelaza na 100 g (4% dziennej dawki)

  15. Brokuły

    Brokuł jest warzywem, które po prostu musisz polubić – w tak wiele witamin i minerałów jest bogaty. Żelazo to tylko jeden z tych składników. Nie możemy zapominać o błonniku – brokuł rewelacyjnie wspomaga układ trawienny, dostarczając nam 10% zalecanej dziennej dawki. Dostarcza także wielu witamin – szczególnie bogaty jest w witaminę C. Zawiera też dużo białka. Jedz kiełki brokułu dla jeszcze większej ilości składników odżywczych.

    Porcja: 0,7 mg żelaza (4% DV)

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl