Zadzwoń, doradzimy

(91) 822 80 22

723 501 601

biuro@terapiasokami.pl

do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

Zapisz sie do newslettera

Zapisz sie do newslettera
Kategorie blog
Dlaczego Soki


a nie warzywa
i owoce
w całości?

więcej...

Dlaczego wyciskarka


...a nie
sokowirówka?

więcej...

Witaminy

Gdzie szukać witamin
i jak uzupełnić
niedobory

więcej...

Co To Jest i Co Daje Biotyna?

0

Czy biotyna pomaga na włosy?

Niedobór biotyny nie występuje często, ale powoduje osłabienie włosów i skóry. Wyrównaj niedobór biotyny, a poprawi się Twój metabolizm i zrównoważy się poziom glukozy we krwi. Na szczęście biotyna to po prostu jedna z witamin B – B7 – i dość łatwo jest ją znaleźć.

Biotyna-co jeść?

  1. Grzyby

    Oprócz tego, że dobrym źródłem biotyny, grzyby zawierają mieszankę zdrowych składników odżywczych i minerałów, i nie powinny być pomijane w naszym menu.

    Porcja (100 g), 38 kalorii, 19% dziennej dawki żelaza.

  2. Tuńczyk

    Tuńczyk jest bogaty w biotynę, a także posiada wiele innych korzyści zdrowotnych, które sprawiają, że warto dodać do swojej diety kilka razy w tygodniu. Jest doskonałym źródłem białka i kwasów omega-3. Eksperci zalecają jednak spożywanie go z umiarem, gdyż zawiera rtęć.

    Porcja (100 g), 184 kalorii, pełna zalecana dzienna dawka witaminy B12.

  3. Indyk

    Indyk to nie tylko świetny sposób, aby uzyskać białko i budować masę mięśniową. Jedz pierś indyka, aby uniknąć przyswojenia niezdrowego tłuszczu.

    Porcja (100 g), 104 kalorie, 18g białka.

  4. Awokado

    Awokado są pełne witamin (między innymi biotyny), minerałów, białka i błonnika. Zapewniają także dużo zdrowego tłuszczu. Możesz je jeść w sałatce albo paście kanapkowej, ale najlepiej dodaj je do soku lub smoothie.

    Porcja (100 g), 160 kcal, 485 mg potasu.

  5. Boćwina

    Boćwina pozostaje w cieniu innych zielonych warzyw liściastych, takich jak szpinak i kapusta, ale jest tak samo zdrowa i może pomóc utrzymać prawidłowy poziom biotyny. Zawiera też wiele witaminy A, błonnika, magnezu i witaminy C. Dodaj ją do soków i smoothie dla poprawy zdrowia.

    Porcja (100 g), 19 kalorii, zalecana dzienna podaż witaminy A.

  6. Jaja

    Wciąż trwa debata, czy jaja są zdrowe, czy nie. Jedno jest pewne -jaja dostarczają biotyny, białka i innych składników odżywczych, ale także cholesterolu.

    Porcja (100 g), 155 kalorii, 13g białka.

  7. Łosoś

    Łosoś jest ceniony za wysoki poziom białka i kwasy omega-3. Często jest stosowany w sushi lub jako danie główne - podawany ze szparagami lub brokułami oraz ryżem lub quinoa stanowi kompletny posiłek. Wielu ekspertów w dziedzinie zdrowia sugeruje jedzenia łososia kilka razy w tygodniu ze względu na jego właściwości przeciwzapalne.

    Porcja (100 g), 208 kalorii, 20g białka.

  8. Nasiona słonecznika

    Ta przekąska jest doskonałym źródłem składników mineralnych takich jak magnez i witamin, takich jak biotyna. Staraj się jeść je na surowo, żeby nie przyswoić tłuszczu i kalorii, które pochodzą z suchych prażonych nasion słonecznika. Wybieraj organiczny słonecznik, ponieważ konwencjonalna hodowla nasion wymaga użycia dużej ilością chemikaliów. Najlepiej jedz ekologiczne kiełki słonecznika.

    Porcja (100 g), 584 kalorii, 81% dziennej dawki magnezu.

  9. Wątroba

    Jedzenie wątroby wołowej to nie całkiem to samo jak jedzenie wołowiny, ponieważ zawiera dużo więcej minerałów, a także dodatkowe witaminy. Wątroba zawiera dużo biotyny, jest także bogatym źródłem żelaza i magnezu.

    Porcja (100 g), 516 kcal, 4g tłuszczu ogółem.
  10. Masło orzechowe

    Jeśli kochasz smak masła orzechowego, ucieszysz się na wieść, że to pomaga utrzymać odpowiedni poziom biotyny. Zawiera dużo białka, ale również dużą ilość kalorii, więc jedz je w niewielkich ilościach. Przygotowuj masło orzechowe sam (w mincerze) i dodawaj je do koktajli.

    Porcja (100 g), 589 kalorii, białka 24g.

  11. Ser

    Ser zwykle jest odrzucany przez dietetyków z powodu jego wysokiej zawartości tłuszczu, cholesterolu i sodu. Jedz go jednak od czasu do czasu, gdyż może być dobrym źródłem biotyny, a także jest bogaty w wapń i witaminę B12.

    Porcja (100 g), 402 kalorii, pełna dzienna podaż wapnia.

  12. Kalafior

    Kalafior nie tylko zawiera biotynę, ale też – jak inne warzywa krzyżowe – pomaga leczyć choroby takie jak rak i choroby serca.

    Porcja (100 g), 25 kalorii, 80% dziennej dawki witaminy C

  13. Pełnoziarnisty chleb

    Pieczywo pełnoziarniste jest uważane za zdrowsze niż białe pieczywo, choć również zawiera gluten. Używaj go świadomie, zwłaszcza jeśli jesteś na diecie niskowęglowodanowej. Bądź co bądź, jest dobrym źródłem biotyny, białka, a także żelaza.

    Porcja (100 g), 270 kalorii, 10 g białka.

  14. Sardynki

    Sardynki zawierają kwasy omega-3 i zapewniają dużą ilość białka, jak również innych witamin i minerałów, takich jak biotyna. Zawierają nieco więcej tłuszczu niż inne ryby, więc jedz je z umiarem.

    Porcja (100 g), 208 kalorii, pełna dzienna podaż witaminy B12

  15. Jagody i owoce leśne

    Bez względu na to, jaki rodzaj owoców leśnych wybierzesz, wzbogacisz się w biotynę. Większość owoców takich jak jeżyny, borówki i truskawki jest też bogata w antyoksydanty, które zapobiegają takim chorobom, jak rak i choroby serca, chroniąc przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

  16. Migdały

    Migdały to świetna przekąska, która pomoże Ci odzwyczaić się od niezdrowych przegryzek takich jak chipsy. Są doskonałym źródłem biotyny, mają dużo wapnia, a także zdrowe tłuszcze. Pamiętaj, aby ograniczyć spożycie do garści dziennie, ponieważ zawierają dużo kalorii.

    Porcja (100 g), 576 kalorii, 72% dziennej dawki wapnia.

  17. Banany

    Banany są zawsze sugerowane jako sposób na podwyższenie poziomu potasu, ale są również bogatym źródłem biotyny. Są znakomitym zastrzykiem energii, zawierają także błonnik, który pomaga w trawieniu. Dodaj banany do soku lub koktajlu dla dodatkowej słodyczy i aksamitnej konsystencji.

    Porcja (100 g), 89 kcal, 358 mg potasu.

  18. Wieprzowina

    Wieprzowina nie ma wysokiej rangi na liście najzdrowszych pokarmów, ale nie zawiera biotynę w większych ilościach niż wiele innych pokarmów. Jeśli wybierzesz chude części, uzyskasz dużą dawkę białka, ograniczając kalorie.

    Porcja (100 g), 179 kalorii, 22g białka.

  19. Soja

    Soja jest bogatym źródłem biotyny, a także kluczowych czynników zdrowotnych, takich jak białko i błonnik. Jest często stosowana jako substytut mięsa w kuchni wegetariańskiej. Istnieje wiele sposobów, aby je przygotować, np. tofu i tempeh. To sprawia, że jest dobrym źródłem biotyny dla wegetarian i wegan.

    Porcja (100 g), 173 kalorii, 17g białka.

  20. Wołowina

    Jeśli starasz się utrzymać odpowiedni poziom biotyny, możesz jeść wołowinę. Zawiera też sporą ilość białka i innych składników mineralnych. Jedz ją jednak z umiarem i wybieraj chude części.

    Porcja (100 g), 332 kalorii, 14 g białka

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl