Zadzwoń, doradzimy

(91) 822 80 22

723 501 601

biuro@terapiasokami.pl

do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

Zielony sok zdrowia: Odzyskaj młodość i witalność w te Święta

2

Zielony cud natury. Soki z zielonych warzyw liściastych zawierają witaminy A, C, K i z grupy B, antyoksydanty, minerały takie jak magnez, potas, wapń, żelazo. Chronią przed chorobami serca, obniżają ciśnienie, wspomagają mózg, poprawiają krążenie i płodność. A co najlepsze – nie tuczą!  Wyciskarki wolnoobrotowe najnowszej generacji bez trudu wydobędą z nich odżywczy sok. Jakie warzywa wyciskać dla zdrowia i urody?

  • Sok z boćwiny – fontanna przeciwutleniaczy. Kwas syryngowy w buraku liściowym działa przeciwbakteryjnie i antyoksydacyjnie, stabilizuje też poziom cukru we krwi. Kemferol – kolejny antyoksydant – działa przeciwzapalnie, chroni przed chorobami serca, cukrzycą i innymi chorobami przewlekłymi.

  • Sok z rukoli na odporność. Zawiera glukozynolany, które zmieniają się w izotiocyjaniany i wzmacniają odporność – szczególnie na raka. Jest też bogaty w luteinę, zeaksantynę i beta-karoten, które zapobiegają zaćmie. Działa też bakteriobójczo dzięki dużej zawartości aminokwasów siarkowych. Dla jeszcze lepszego efektu wyciskaj ekologiczne kiełki rukoli.

  • Sok z kapusty na cukrzycę. Jak wykazało badanie naukowców z Leicester, jedzenie kapusty chroni przed cukrzycą typu 2. To dzięki przeciwutleniaczom – sok z kapusty jest bogaty w witaminę C, która działa antyutleniająco. Zawiera też magnez i kwas alfa-linolenowy.

  • Sok z jarmużu – źródło witamin. Zawiera nieprawdopodobną ilość witamin i minerałów – witaminy A, B1, B2, B6, C, E, K, PP,  żelazo, wapń, magnez, potas, sód, fosfor, chlor, miedź, mangan. Jest doskonałym źródłem antyoksydantów – więc spowalnia proces starzenia. Podobnie jak rukola i boćwina, zawiera glukozynolany i kemferol, dlatego chroni przed rakiem jajników, macicy, piersi, jelita, żołądka, płuc. W dehydratorach najnowszej generacji możesz zrobić z jarmużu zdrowe chipsy.

    A to nie wszystko -jarmuż ma działanie antybakteryjne – zwalcza m.in. Helicobacter pylori, na które nie działają nawet antybiotyki. Chroni przed chorobami serca, działa przeciwzapalnie, wzmacnia kości, obniża poziom cukru we krwi, zwiększa produkcję czerwonych krwinek i uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiega też miażdżycy. Zawiera luteinę i zeaksantynę, dlatego jest zalecany starszym osobom, które są bardziej zagrożone zaćmą.

  • Sok z rukwi wodnej na raka piersi. Jak odkryli brytyjscy naukowcy, rukiew wodna zwiększa poziom białka blokującego komórki raka sutka. Sok z rukwi wodnej dostarcza też witaminy K, która jest niezbędna do prawidłowej krzepliwości krwi. Zapobiega też zapychaniu się tętnic. Z kolei z irlandzkich badań wynika, że regularne jedzenie rukwi wodnej zmniejsza uszkodzenia DNA – co zapobiega zapadaniu na raka. Dla lepszej przyswajalności pij świeżo wyciśnięty sok z rukwi.

    Kiełki - zastrzyk zdrowia. Wprowadź do diety dwie porcje kiełków dziennie - najlepiej dodawaj je do soku. Jedz i wyciskaj kiełki ciecierzycy, chia, czosnku, fasoli, fasolki mung, gryki, jęczmienia, kopru, kozieradki, lnu, lucerny, orkiszu, pora, soczewicy, soi. Dwie takie porcje dziennie obniżyły u wielu badanych poziom cholesterolu poniżej poziomu, dla którego przepisywane są statyny.

    Jak odkryli naukowcy z Uniwersytetu w Maryland, kiełki zawierają 4000 % więcej odżywczych składników, niż dojrzałe rośliny. Niektóre z tych substancji, jak witamina PP i sulfotlenki, aktywnie obniżają poziom złego cholesterolu. Te dane nie tylko świadczą o wpływie kiełków na zdrowie, ale też pokazują, że są one lepsze niż wiele lekarstw.

    Związki zawarte w kiełkach mają wpływ na cały organizm. Zapobiegają wielu groźnym chorobom, takim jak:
  • nowotwory
  • choroby nerek i pęcherza
  • choroby wątroby
  • anemia
  • stany zapalne żołądka
  • osteoporoza

    Jeśli nie spożywasz kiełków, jesteś też znacznie bardziej narażony na szkodliwe działanie cholesterolu LDL – czyli na choroby serca i miażdżycę.

Czy wiesz, że... Rzeżucha to wspaniały naturalny lek? Jest bogata w witaminę C, mikroelementy takie jak żelazo, magnez i wapń. Wspomaga leczenie chorób jamy ustnej i układu pokarmowego, wzmacnia odporność, odmładza cerę, obniża poziom cukru w organizmie, przeciwdziała anemii i obniża cholesterol. Wspomaga też leczenie trądziku oraz wzmacnia włosy - to dzięki zawartości siarki. Jedz kiełki rzeżuchy nie tylko w Wielkanoc!


A oto nasze propozycje zdrowych zielonych soków - na Wielkanoc i nie tylko.

Zastrzyk energii

  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • pół szklanki mleka sojowego
  • ćwierć szklanki mleka morelowego lub sojowego
  • 3 łyżki siekanej trawy pszenicznej lub jęczmiennej
  • łyżka nasion dyni
  • łyżeczka miłorzębu

Szpinakowa tajemnica

  • 2 liście jarmużu
  • 6 liści szpinaku
  • Burak z liśćmi
  • Świeży korzeń mniszka lekarskiego
  • 2 łyżeczki melasy

Zielona witaminka

  • 3 świeże gałązki pietruszki
  • garść świeżych liści szpinaku
  • garść rukwi wodnej
  • jabłko

Świeże liście

  • 8 świeżych liści szpinaku
  • 2 liście jarmużu
  • burak z liśćmi lub rzepa
  • 2 łodygi selera naciowego
  • Jabłko

Wiosenne czary

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/8 kapusty
  • Garść liści szpinaku
  • Ćwierć szklanki dyni w kostce
  • Łyżeczka sproszkowanego miłorzębu



Liściasty

  • 6 liści jarmużu
  • 2 marchewki
  • Garść kiełków czosnku
  • Jabłko
  • Cm korzenia imbiru
  • Pół cytryny

Wiosna wokoło

  • 10 szparagów
  • Garść kiełków brokułu
  • Pół szklanki świeżego szpinaku
  • Cm korzenia imbiru
  • Pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • Szczypta pieprzu cayenne

Komentarze do wpisu (2)

28 marca 2016

Wcześć wiosną, koniec marca wszystkie warzywa są zeszłoroczne, ze szklarni z importu.W końcu kwietnia, początek maja zaczyna wchodzić szpinak , jarmuż , mniszek , rzodkiewki.Pierwsze nowalijki ze sklepu nawet te eko , powodują u mnie silne reakcje alergiczne, takie są zdrowe. . . W zeszłym roku w marcu po zastosowaniu soków musieli mi podawać zastrzyki przeciw histaminowe , miałam pokrzywke na całym ciele, nawet we włosach. Trzeba informować ludzi, o tym że wczesne warzywa tylko z domowej donicy lub ogrodu, bo się ludziska potrują jak ja w zeszłym roku.

30 marca 2016

Pani Mario, zawsze warto zwracać uwagę na toco jemy i pijemy. I zawsze warto pobudzać odporność organizmu. Alergia jest brakiem odporności. Polecam kuracje z soku z cytryny i natki pietruszki. Cała cytryna i pęczek natki. Przez 2 tygodnie. Później przez 6 tygodni na czczo łyżka soku z pokrzywy Cały czas ekologiczne kiełki, najlepiej wyhodowane samodzielnie. Kiełki tylko z atestem , że w ziarnach jest 0,0 pestycydów. Im ziarenka na kiełki tańsze tym więcej w nich chemii.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium