Zadzwoń, doradzimy

(91) 822 80 22

723 501 601

biuro@terapiasokami.pl

do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

Jakie Właściwości Mają Warzywa?

5

Co dają warzywa?

Sok z bakłażana - niedocenione źródło zdrowia. Niewiele osób wie, że bakłażany są bogate w potas, miedź, kwas foliowy, magnez i błonnik; zawierają też antyrakowe flawonoidy i fenole - i nie tylko...

Jak działa sok z bakłażana?

  • Zapobiega nowotworom. Jak wykazały badania, bakłażan zawiera glikoalkaloidy, które zwalczają komórki raka wątroby.
  • Chroni przed chorobami układu krążenia. Jak wykazały japońskie badania na zwierzętach, skórka bakłażana jest jedynym źródłem antocyjaniny - substancji zapobiegającej chorobom serca, powodującej spadek wagi, obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
  • Działa oczyszczająco. Jak wynika z badań, bakłażan wspiera syntezę enzymów oczyszczających organizm z toksyn, leków i innych substancji szkodliwych dla zdrowia.
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Usprawnia trawienie mięsa

Wartość odżywcza: 33 kalorii na 100 g

Witaminy: A (37.0IU), C (1.3mg, 2% dziennej dawki), E (0.4mg, 2% dziennej dawki), K (2.9mcg, 4% dziennej dawki), B1 (0.1mg, 5% dziennej dawki), B3 (0.6mg, 3% dziennej dawki), B6 (0.1mg, 4% dziennej dawki), kwas foliowy (14.0mcg, 3% dziennej dawki), B5 (0.1mg), choline (9.4mg)

Minerały
: wapń (6.0mg), żelazo (0.3mg), magnez (11.0mg, 3% dziennej dawki), fosfor (15.0mg), potas (123mg, 4% dziennej dawki), sód (239mg, 10% dziennej dawki), cynk (0.1mg), miedź (0.1mg, 3% dziennej dawki), mangan (0.1mg, 6% dziennej dawki)

Pozostałe
: Glikoalkaloidy, błonnik, monoterpeny

Sok z brokułu - właściwościSok z brokułu - pełen przeciwutleniaczy. To rewelacyjne źródło witaminy C, A, kwasu foliowego, wapnia i chromu. Brokuły zawierają też antyrakowe indole i izotiocyjany, a także sulforafan. Jeszcze bogatszym ich źródłem są kiełki brokułu - zawierają kilkaset razy więcej zdrowych substancji, niż całe rośliny.

Jak działa sok z brokułu?

  • Działa antynowotworowo. Ponad trzysta badań wykazało, że zawarty w kiełkach brokułu sulforafan zwalcza komórki raka piersi i prostaty.
  • Chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Jak wynika z badań, sok z brokułu i kalafiora obniża poziom złego cholesterolu.
  • Zapobiega cukrzycy
  • Poprawia pracę mózgu i zapobiega chorobom Alzheimera
  • Łagodzi objawy autyzmu
  • Pomaga w leczeniu zapalenia zatok, gdyż jest bogatym źródłem witaminy C. Połącz sok z brokułu z sokiem z owoców jagodowych lub cytrusowych - one też są jej rewelacyjnym źródłem.
  • Hamuje rozwój wirusa opryszczki dzięki indolo-3-karbinolowi, który znajduje się też w kapuście i brukselce
  • Wspomaga pracę wątroby, dzięki zawartości kwasu alfa-liponowego, stymulującego produkcję glutationu (substancji podawanej w szpitalach przy zatruciach całkowicie wyniszczających wątrobę)
  • Łagodzi bóle głowy i skurcze podczas menstruacji, zawiera bowiem dużo wapnia
  • Zapobiega objawom menopauzy
  • Poprawia wzrok
  • Chroni przed anemią
  • Zapobiega wrzodom. Sulforafan powstrzymuje rozwój bakterii Helicobacter pylori - nawet tych jej odmian, które są odporne na antybiotyki.
  • Udrażnia żyły
  • Zapobiega chorobom cywilizacyjnym
  • Oczyszcza organizm
  • Poprawia wygląd skóry
  • Przyspiesza leczenie ran
  • Wzmacnia zęby i dziąsła
  • Nawilża i odżywia skórę
  • Energetyzuje

Wartość odżywcza:

Witaminy
: A, B, C, E, kwas foliowy

Minerały
: chrom, żelazo, potas, wapń, selen

Pozostałe
: glukozynolany, przeciwutleniacze, karoten, kwas pantotenowy, kwas alfa-liponowy

Sok z buraka - właściwościJak działa sok z buraka?

  • Działa antyrakowo, antybakteryjnie i antyoksydacyjnie
  • Ma działanie oczyszczające i przeczyszczające
  • Oczyszcza organizm po chemioterapii
  • Poprawia odporność
  • Wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą
  • Zapobiega kamieniom nerkowym
  • Obniża ciśnienie
  • Zapobiega anemii
  • Działa odkwaszająco
  • Redukuje objawy zgagi
  • Pomaga transportować tlen po organizmie

Wartość odżywcza:

Witaminy
: A, C, kwas foliowy

Minerały
: potas, chlor, jod, sód, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt, rubid, cez

Pozostałe
: błonnik


Sok z cebuli - właściwościSok cebulowy - naturalny antybiotyk. Choć niezbyt miły w zapachu, sok z cebuli to bomba zdrowotna. Zawiera kwercetynę, flawonoid, który jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Zawiera też błonnik, witaminę C i kwas foliowy. W zielonej cebuli znajduje się też mnóstwo witaminy A. 

Jak działa sok z cebuli?

  • Działa antyrakowo, przeciwbakteryjnie i antyoksydacyjnie. Jak wykazały fińskie badania, dzięki zawartości kwercetyny cebula obniża ryzyko zachorowania na raka płuc 60 %. Cebula obniża też prawdopodobieństwo zapadnięcia na nowotwór okrężnicy i wątroby, a także prostaty.
  • Wspomaga pracę układu krążenia i układu pokarmowego. Dzięki siarczkowi allilu sok z cebuli obniża poziom cholesterolu LDL, działając przeciwzakrzepowo. Jak wykazały amerykańskie badania, cebule o intensywnym smaku i zapachu przeciwdziałają sklejaniu się płytek krwi, zapobiegając miażdżycy tętnic, chorobie wieńcowej, zawałom i udarom.
  • Chroni serce przed chorobami
  • Zapobiega chorobom cywilizacyjnym
  • Wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą. Jak wykazały badania na szczurach, cebula zwiększa gęstość kości, zapobiegając osteoporozie.
  • Oczyszcza
  • Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi
  • Działa moczopędnie
  • Orzeźwia

Wartość odżywcza: 40 kalorii w 100 g

Witaminy
: C 7,4 mg, 8% dziennej dawki), E (0,02 mg), B1 (0,05 mg, 4% dziennej dawki), B2 (0,03 mg, 2% dziennej dawki), B3 (0,12 mg), B5 (0,12 mg, 2% dziennej dawki), B6 (0,12 mg, 9% dziennej dawki), kwas foliowy (19 ug, 5% dziennej dawki), cholina (6,1 mg)

Minerały: wapń (23 mg, 2% dziennej dawki), żelazo (0,21mg, 3% dziennej dawki), magnez (10 mg, 3% dziennej dawki), fosfor (29 mg, 4% dziennej dawki), potas (146 mg, 3% dziennej dawki), sód (4 mg), cynk (0,17 mg, 2% dziennej dawki), miedź (0,04 mg, 4% dziennej dawki), mangan (0,13 mg, 6% dziennej dawki), selen (0,5 ug)

Pozostałe
: glikozydy, glukokinina, kwercetyna

Sok z czosnku - właściwości

Sok czosnkowy - obrońca organizmu. Czosnek to najlepsze źródło fitosubstancji chroniących przed chorobami, takich jak bakteriobójcza allicyna, saponina kontrolująca poziom cholesterolu we krwi i antyrakowy kwas kumarowy.

Już Ludwik Pasteur udowodnił, że czosnek zabija bakterie i zapobiega atakom nowych. Najnowsze badania wykazują, że wystarczy allicyna z jednego ząbka czosnku, by zwalczyć odporne na metycylinę gronkowce i odporne na wankomycynę enterokoki.

Jak działa sok z czosnku?

  • Ma działanie antynowotworowe. Ponad dwadzieścia badań wykazało antyrakowe właściwości czosnku - zapobiega on przede wszystkim rakowi prostaty i żołądka.
  • Działa jak naturalny antybiotyk
  • Zmniejsza lepkość krwi i rozkurcza naczynia krwionośne – zapobiega udarowi mózgu i zawałowi serca. Jak wykazały badania, czosnek obniża poziom złego cholesterolu LDL o 11 %. Inne badania wykazały, że czosnek zmniejsza adhezję płytek krwi oraz poziom fibrynogenu o 30 %.
  • Zmniejsza ryzyko stanów przedrzucawkowych u kobiet w ciąży. Jak wynika z angielskich badań, czosnek zwiększa wagę urodzeniową dzieci i zapobiega stanom przedrzucawkowym.
  • Zwalcza infekcje bakteryjne i grzybicze
  • Obniża ciśnienie
  • Reguluje ciśnienie krwi
  • Pomaga leczyć przeziębienia i grypę
  • Łagodzi zatrucia pokarmowe
  • Poprawia trawienie i zapobiega wzdęciom


Wartość odżywcza:

Witaminy
: B1, B2, B3, C

Minerały
: żelazo, selen, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, jod, wapń, sód, chrom, kobalt, selen, uran, nikiel

Pozostałe
: olejki eteryczne, organiczne związki siarkowe, allicyna, skordynina A i B, flawonoidy, błonnik


Sok z dyni - właściwościSok i olej z dyni - dla każdego mężczyzny. Pestki dyni są bogate w fitosterole, które zapobiegają przerostowi prostaty i obniżają poziom cholesterolu. W soku z dyni znajdują się też duże ilości błonnika, selenu, potasu, witaminy A, beta-karotenu, beta-kryptoksantyny i luteiny.

Jak działa sok dyniowy i olej z pestek dyni?

  • Działa antyutleniająco i antyrakowo. Jak wykazały japońskie badania, częste spożywanie dyni zapobiega rakowi prostaty, piersi, płuc, jelita grubego i innym nowotworom.
  • Zapobiega cukrzycy. Inne japońskie badanie wykazało, że dynia stabilizuje poziom glukozy we krwi.
  • Poprawia odporność
  • Jej pestki pomagają w walce z pasożytami
  • Wzmacnia oczy
  • Uzupełnia poziom elektrolitów
  • Obniża ciśnienie. Jak wynika z badań, olej z pestek dyni obniża ciśnienie tętnicze.
  • Łagodzi objawy astmy dzięki zawartości omega-3 zawartemu w pestkach dyni.
  • Poprawia wygląd skóry
  • Odchudza
  • Niweluje obrzęki
  • Zapobiega skurczom mięśni

UWAGA! Niezalecana diabetykom!

Wartość odżywcza: 20 kalorii w 100 g

Witaminy: A (4992IU, 100% dziennej dawki), C (4.7mg, 8% dziennej dawki), E (0.8mg, 4% dziennej dawki), K (0.8mcg), B1 (2% dziennej dawki),  B2 (0.1mg, 5% dziennej dawki),  B3 (0.4mg, 2% dziennej dawki), B6 (2% dziennej dawki), kwas foliowy (9.0mcg, 2% dziennej dawki),  B5 (0.2mg, 2% dziennej dawki), cholina (6.2mg)

Minerały:
wapń (15.0mg), żelazo (0.6mg, 3% dziennej dawki), magnez (9.0mg, 2% dziennej dawki), fosfor (30.0mg, 3% dziennej dawki), potas (230mg, 7% dziennej dawki), sód (1.0mg), cynk (0.2mg, 2% dziennej dawki),  miedź (0.1mg, 5% dziennej dawki), mangan (0.1mg, 4% dziennej dawki), selen (0.2mcg)

Sok z jarmużu - właściwościSok z jarmużu - zapomniane źródło zdrowia. Przez wiele lat stosowany tylko jako ozdoba, kryje niesamowite właściwości lecznicze. Zawiera w wielkich ilościach witaminę C, A, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy, luteinę i inne fitozwiązki.

Jak działa sok z jarmużu?

  • Zmniejsza ryzyko nowotworów. Sok z jarmużu to rewelacyjne źródło luteiny, która działa antyrakowo i poprawia wzrok. Jak wykazały amerykańskie badania, jest też bogaty w karotenoidy, które zapobiegają takowi płuc, przełyku, pęcherza moczowego, jamy ustnej i krtani.
  • Zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego
  • Działa przeciwutleniająco
  • Zapobiega miażdżycy
  • Wzmacnia mózg i zapobiega chorobie Alzheimera
  • Opóźnia proces starzenia
  • Zapobiega cukrzycy
  • Oczyszcza organizm
  • Zapobiega wrzodom żołądka
  • Poprawia krążenie krwi
  • Poprawia odporność
  • Poprawia kondycje oczu
  • Poprawia wygląd skóry i chroni przed AZS
  • Niweluje stres oksydacyjny
  • Działa energetyzująco

Wartość odżywcza:

Witaminy
: A, B1, B2, C, K, kwas foliowy

Minerały
: żelazo, wapń, potas, miedź, mangan, fosfor, selen,

Pozostałe
: chlorofil, białka, błonnik, sulforafan, beta-karoten

 

Sok z kapusty - właściwości

Sok z kapusty - eliksir odporności i płodności. Już od wieków jest stosowana dla płodności, wytrzymałości i energii. Zawiera wiele witaminy C i błonnika. Wyciskaj kapustę czerwoną - jest bogata w antocyjaniny. Również kiszona kapusta jest bardzo zdrowa - to skarbnica witamin K i C, kwasu foliowego, potasu, żelaza i błonnika. Zawiera też bakterie pozytywnie wpływające na układ trawienny. Niestety zawiera też dużo sodu.

Jak działa sok z kapusty?

  • Zapobiega rakowi żołądka, odbytu, piersi. Jak wszystkie warzywa krzyżowe kapusta zawiera glukozylonaty, które mają silne działanie antyrakowe. Również kiszona kapusta jest bogata w indolo-3-karbinol, izotiocyjaninę i sulforafan - substancje silnie przeciwutleniające, zapobiegające rakowi okrężnicy, płuc, piersi i szyjki macicy. Badanie przeprowadzone na Polkach w Stanach Zjednoczonych wykazało, że spożywanie kapusty trzy razy w tygodniu obniża ryzyko zachorowania na raka piersi o 27 %.
  • Działa antybakteryjnie, antyutleniająco i oczyszczająco, a nawet...przeciwwirusowo. Jedenaście z trzynastu chorych na ptasią grypę kurczaków, karmionych podczas badań w Korei Południowej wyciągiem z kiszonej kapusty, odzyskało zdrowie.
  • Działa moczopędnie i przeciwzapalnie
  • Łagodzi infekcje układu pokarmowego
  • Pomaga zwalczyć wrzody. Wystarczy litr soku z kapusty dziennie przez dziesięć dni, aby wrzody uległy zagojeniu.
  • Zapobiega zaćmie
  • Poprawia odporność i pamięć
  • Usprawnia regenerację organizmu
  • Wzmacnia kości
  • Oczyszcza krew
  • Poprawia przemianę materii
  • Zapobiega zaparciom

Wartość odżywcza:

Witaminy
: A (98.0IU, 2% dziennej dawki), C (36.6mg, 61% dziennej dawki), E (0.2mg), K (76.0mcg, 95% dziennej dawki), B1 (0.1mg, 4% dziennej dawki), B2 (2% dziennej dawki),  B3 (0.2mg), B6 (0.1mg, 6% dziennej dawki), kwas foliowy (43.0mcg, 11% dziennej dawki), B 5 (0.2mg, 2% dziennej dawki), cholina (10.7mg0)

Minerały
: wapń (40.0mg, 4% dziennej dawki), żelazo (0.5mg, 3% dziennej dawki), magnez (12.0mg, 3% dziennej dawki), fosfor (26.0mg, 3% dziennej dawki), potas (170mg, 5% dziennej dawki), sód (18.0mg), cynk (0.2mg), miedź (0.0mg), mangan (0.2mg, 8% dziennej dawki), selen (0.3mcg), fluor (1.0mcg)

Pozostałe
: rutyna, indole

Sok z marchwi - właściwościSok marchewkowy - studnia karotenoidów. Sok z 200 g marchewki pokrywa ponad 680 % zalecanego dziennego spożycia witaminy A. A to nie wszystko - sok marchewkowy to też źródło błonnika, manganu, niacyny, potasu, witamin B6 oraz C. 

Jak działa sok z marchwi?

  • Działa antynowotworowo, antyoksydacyjnie i antyseptycznie. Sok z jednej marchewki dziennie obniża o połowę ryzyko wystąpienia raka płuc. Spożycie karotenoidów i falkarinolu, obecnych w marchwi, obniża też o 50 % ryzyko wystąpienia nowotworów pęcherza, szyjki macicy, prostaty, okrężnicy, krtani i przełyku, a o 20 % ryzyko nowotworu piersi po menopauzie.
  • Chroni przed rozedmą płuc, ma działanie wykrztuśne i podnoszące odporność. Jak wynika z badań uniwersytetu w Kansas, witamina A zmniejsza stany zapalne płuc.
  • Opóźnia proces starzenia
  • Zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego (zawał, dusznica bolesna). Wiele badań wykazało podobne wyniki - karotenoidy zawarte w marchwi zmniejszają ryzyko chorób serca.
  • Zapobiega miażdżycy
  • Wzmacnia tętnice
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Poprawia strukturę kości
  • Niweluje skutki cukrzycy - soki bogate w karotenoidy wspomagają działanie insuliny i poprawiają kontrolę poziomu cukru we krwi.
  • Poprawia wzrok, chroni przede wszystkim przed kurzą ślepotą. Beta-karoten chroni przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
  • Wzmacnia odporność
  • Wspiera leczenie atopowego zapalenia skóry i poprawia jej ogólny wygląd
  • Poprawia trawienie
  • Chroni przed zaparciami
  • Zapobiega nerwobólom

Wartość odżywcza:

Witaminy
: A, B1, B2, B3, B6, C, E, H, K

Minerały: sód, wapń, potas, żelazo, miedź, fosfor

Pozostałe: karotenoidy, pektyny, beta-karoten

Sok z ogórka - właściwości

Sok z ogórka - woda życia. Nie tylko rozrzedza sok i dodaje mu orzeźwiającego smaku - przede wszystkim pomaga uniknąć niedoborów składników odżywczych. Zawiera wiele witaminy K, witaminy z grupy B, miedź, potas, witaminę C oraz mangan. Są także bogate w unikalne polifenole i inne związki, które zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych.

Jak działa sok z ogórka?

  • Zapobiega nowotworom. Ogórki zawierają polifenole, zwane lignanami (pinoresinol, lariciresinol i secoisolariciresinol), które obniżają ryzyko zachorowania na raka piersi, macicy, jajnika, prostaty i nie tylko. Zawierają również składniki odżywcze zwane kukurbitacynami, które również mają właściwości antyrakowe.
  • Wspiera mózg. Ogórki zawierają przeciwzapalny flawonol - fisetin, który wydaje się odgrywać ważną rolę w zdrowiu mózgu. Poprawia pamięć i chroni komórki nerwowe przed uszkodzeniami związanymi z wiekiem czy też chorobą Alzheimera.
  • Działa detoksykująco i przeciwzapalnie. Badania na zwierzętach sugerują, że wyciąg z ogórków pomaga wyeliminować niepożądane stany zapalne, w części przez hamowanie aktywności enzymów prozapalnych.
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Poprawia pracę nerek
  • Zapobiega nefropatii
  • Reguluje ciśnienie krwi i poziom cukru
  • Wspomaga stawy
  • Nawadnia organizm
  • Pomaga na oparzenia słoneczne
  • Odżywia skórę i oczy
  • Leczy choroby dziąseł
  • Wzmacnia włosy i paznokcie
  • Redukuje objawy kaca
  • Niweluje obrzęki
  • Zmniejsza uczucie głodu
  • Ma właściwości chłodzące
  • Usuwa nadmiar potasu z organizmu
  • Poprawia metabolizm

Wartość odżywcza:

Witaminy: 
A (54.6 IU), C (1.5mg, 2% dziennej dawki), K (8.5mcg, 11% dziennej dawki), B3, (0.1mg), kwas foliowy (3.6mcg), B5 (0.1mg), cholina (3.1mg)

Minerały: wapń (8.3mg), żelazo (0.1mg), magnez (6.8mg, 2% dziennej dawki),  fosfor (12.5mg), potas (76.4mg, 2% dziennej dawki), sód (1.0mg), cynk (0.1mg), mangan (2% dziennej dawki), selen (0.2mcg), fluor (0.7mcg)

Pozostałe: sterole, kukurbitacyny, fitosterole

Sok z papryki - właściwościSok z papryki - na ratunek zdrowiu. Zwłaszcza papryka czerwona ma rewelacyjne działanie - zawiera dwa razy więcej witaminy C i kilkanaście razy więcej beta-karotenu niż papryka zielona.

Jak działa sok z papryki?

  • Zapobiega nowotworom - kapsaicynoidy zawarte w papryce, nadające jej pikantny smak, są silnie antyrakowe. Jak wykazały badania, wywołują one apoptozę, czyli śmierć komórek rakowych w przypadku raka skóry. Kapsaicyna działa także zabójczo na raka prostaty.
  • Działa antyoksydacyjnie
  • Zapobiega miażdżycy
  • Leczy zapalenie stawów. Kapsaicyna to jedna z niewielu substancji o udowodnionym działaniu zwalczającym zapalenie stawów.
  • Aktywizuje pracę mózgu i chroni przed Alzheimerem
  • Chroni przed udarem
  • Zapobiega cukrzycy
  • Wzmacnia odporność
  • Chroni przed chorobami układu krążenia
  • Łagodzi objawy menopauzy
  • Zapobiega osteoporozie
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Reguluje poziom cholesterolu
  • Wzmacnia oczy
  • Poprawia wygląd skóry i zapobiega AZS
  • Działa nawilżająco
  • Przyspiesza gojenie ran
  • Chroni przed stresem
  • Dodaje energii
  • Poprawia libido

Wartość odżywcza:

Witaminy
: A, B2, C, E

Minerały
: żelazo, wapń, potas, magnez, sód, fosfor, cynk, mangan, miedź

Pozostałe
: beta-karoteny, kapsidiol, błonnik

Sok z pomidorów - właściwościSok pomidorowy - przyjaciel serca. Pomidory są bogate w likopen, jak również witaminę C, potas, fitosterole, beta-karoten oraz polifenole.

Wyjątek od reguły. Zazwyczaj zdrowsze są warzywa surowe, najlepiej w postaci soku. Jednak badania wykazały, że likopen występuje w większym stężeniu w pomidorach gotowanych. Jedno jest pewne - pomidory lepiej chronią organizm, niż suplementy diety w postaci likopenu (jak wykazały badania na zwierzętach).

Jak działa sok z pomidora?

  • Działa antyoksydacyjnie i antyrakowo. Zawarty w pomidorach likopen zapobiega rakowi prostaty, jelita grubego, jajników i innym nowotworom. Zapobiega także mutacjom genów i wykazuje działanie przeciwzapalne, co również działa antyrakowo. Również polifenole zawarte w pomidorach powstrzymują rozwój komórek raka prostaty i wątroby. Badania wykazały, że składniki odżywcze zawarte w pomidorach wzmacniają zdrowotne efekty likopenu, redukując biomarkery stresu oksydacyjnego. 
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. Jak wykazały badania, sok pomidorowy redukuje obumieranie komórek serca i polepsza jego funkcjonowanie. Hamuje też agregację płytek krwi.
  • Opóźnia proces starzenia
  • Wspomaga pracę mózgu
  • Chroni przed udarem
  • Zapobiega miażdżycy 
  • Obniża ciśnienie nerkowe i poziom złego cholesterolu
  • Działa moczopędnie
  • Poprawia odporność
  • Poprawia kondycję stawów
  • Chroni przed negatywnym działaniem promieni słonecznych
  • Zapobiega chorobom cywilizacyjnym
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Poprawia wygląd skóry. Jeśli cierpisz na egzemę lub inne dolegliwości skórne, pij sok pomidorowy. Płukanie nim jamy ustnej pomaga też przy owrzodzeniach. Sok pomidorowy może ci też posłużyć jako naturalny okład na oparzenia - zmieszaj go z 1/4 szklani maślanki, połóż na oparzenie i zmyj po 30 minutach.
  • Pomaga walczyć z nadwagą
  • Wspomaga trawienie
  • Działa energetyzująco i odprężająco

Wartość odżywcza:

Witaminy
: A, B1, B2, B3, B6, B7, C, E, K, kwas foliowy

Minerały: potas , sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i mangan

Pozostałe: przeciwutleniacze (likopen i glutation), kwas glutaminowy, przekształcający się w organizmie w kwas gamma-aminomasłowy, sole mineralne, błonnik

Sok z pora - właściwości


Jak działa sok z pora?

  • Ma właściwości antybiotyczne
  • Działa wykrztuśnie
  • Rozluźnia
  • Działa moczopędnie i przeczyszczająco
  • Usprawnia trawienie
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Zapobiega anemii
  • Zwiększa wytrzymałość
  • Orzeźwia
  • Jest bogaty w antyoksydanty

Wartość odżywcza: 61 kalorii w 100 g

Witaminy
: A (1667IU, 33% dziennej dawki), C (12.0mg, 20% dziennej dawki), E (0.9mg, 5% dziennej dawki), K (47.0mcg, 59% dziennej dawki), B1 (0.1mg, 4% dziennej dawki),  B2 (2% dziennej dawki), B3 (0.4mg, 2% dziennej dawki), B6 (0.2mg, 12% dziennej dawki), kwas foliowy (64.0mcg, 16% dziennej dawki), B5 (0.1mg), cholina (9.5mg)

Minerały
: wapń (59.0mg, 6% dziennej dawki), żelazo (2.1mg, 12% dziennej dawki), magnez (28.0mg, 7% dziennej dawki), fosfor (35.0mg, 4% dziennej dawki), potas (180mg, 5% dziennej dawki), sód (20.0mg), cynk (0.1mg), miedź (0.1mg, 6% dziennej dawki), mangan (0.5mg, 24% dziennej dawki), selen (1.0mcg)

Sok z rzodkiewki - właściwościJak działa sok z rzodkiewki?

  • Zapobiega rakowi żołądka, płuc
  • Wpływa korzystnie na procesy krwiotwórcze
  • Działa odkwaszająco, pomaga na niestrawność i zgagę
  • Wzmacnia żołądek
  • Poprawia odporność
  • Pobudza wydzielanie żółci
  • Działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo
  • Pobudza trawienie i poprawia apetyt
  • Leczy kaca
  • Zbija gorączkę
  • Łagodzi kaszel i ból gardła
  • Wzmacnia włosy

Wartość odżywcza:

Witaminy
: A, B6, C, K, kwas foliowy

Minerały
: żelazo, potas, siarka, wapń, magnez, fosfor, cynk

Pozostałe
: tiamina, ryboflawina, niacyna, błonnik


Sok z szparagi - właściwościSok ze szparagów - bomba chlorofilowa. Sok ze szparagów zbawiennie wpływa na cały organizm, zawiera bowiem wiele zdrowych substancji. Białe szparagi są barwione na zielono pod wpływem chlorofilu. Szparagi zawierają także kwas foliowy - dzięki niemu zapobiegają zawałowi, nowotworom i wadom rozwojowym u płodów. Witaminę C, tiaminę i witaminę B6. Są też bogate w rutynę, flawonoid uszczelniający naczynia krwionośne i działający antyoksydacyjnie, jak również glutation - kolejny silny antyoksydant.

Jak działają soki z dodatkiem szparagów?

  • Działają antyoksydacyjnie i antyrakowo. Protodioscyna zawarta w soku ze szparagów niszczy komórki rakowe wielu różnych typów nowotworów.
  • Wzmacnia serce. Już jedna porcja szparagów dziennie pokrywa 60 % dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.
  • Zapobiegają osteoporozie. To również dzięki protodioscynie.
  • Zapobiegają chorobom serca
  • Opóźniają proces starzenia
  • Pomagają w transporcie glukozy po organizmie
  • Regulują ciśnienie
  • Wspomagają leczenie układu trawiennego - zawierają inulinę, węglowodór stymulujący rozwój dobrych bakterii w jelitach. Są także bogate we fruktooligosacharydy, wspomagające wzrost korzystnej mikroflory w okrężnicy.
  • Pomagają zwalczyć zaćmę
  • Działają moczopędnie dzięki zawartości asparaginy.
  • Wspomagają leczenie cukrzycy. Jak wykazały brytyjskie badania, szparagi wzmacniają działanie insuliny, zwiększając wchłanianie glukozy w komórkach tłuszczowych aż o 81 %.
  • Wzmacniają popęd płciowy - takie działanie ma protodioscyna.
  • Regenerują tkanki
  • Redukują obrzęki

Wartość odżywcza: 18 kalorii w 100 g

Witaminy
: A (806IU, 16% dzienniej dawki), C (24.4mg, 41% dzienniej dawki), E (1.2mg, 6% dzienniej dawki), K (80.0mcg, 100% dzienniej dawki), B1 (0.1mg, 4% dzienniej dawki), B2 (0.1mg, 6% dzienniej dawki), B3 (1.0mg, 5% dzienniej dawki), kwas foliowy (135mcg, 34% dzienniej dawki),  B5 (0.2mg2% dzienniej dawki), cholina (20.9mg), betaina (0.7mg)

Minerały
: wapń (18.0mg, 2% dzienniej dawki), żelazo (0.6mg, 3% dzienniej dawki), magnez (10.0mg, 2% dzienniej dawki), fosfor (49.0mg, 5% dzienniej dawki), potas(172mg, 5% dzienniej dawki), sód (3.0mg), cynk (0.4mg, 3% dzienniej dawki), miedź 0.1mg, 5% dzienniej dawki), mangan (0.1mg, 7% dzienniej dawki), selen (3.9mcg, 6% dzienniej dawki)

Pozostałe
: błonnik, asparagina

Sok ze szpinaku - właściwości

Sok ze szpinaku - wspomaganie dla oczu. Szpinak zawiera wyjątkowo wysokie stężenie witaminy A i innych karotenoidów, chroniących wzrok. Zawiera też wiele błonnika, witaminy K i minerałów: wapnia, żelaza, magnezu i manganu, a także kwasu foliowego. Jest też bogaty w glikolipidy, hamujące rozwój komórek nowotworowych. 

Jak działa sok szpinakowy?

  • Działa antyrakowo - obecne w szpinaku glikolipidy hamują rozrost i mnożenie się komórek nowotworowych. Jak wynika z badań, szpinak hamuje namnażanie się komórek rakowych wątroby, pęcherza, okrężnicy, piersi, prostaty, szyjki macicy, a także chłoniaka nieziarniczego.
  • Zapobiega depresjom i zapaleniu nerwów dzięki dużej zawartości witaminy B.
  • Chroni oczy - jak wykazały badania, szpinak obniża ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej w starszym wieku, a także zaćmy.
  • Zapobiega miażdżycy
  • Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego
  • Opóźnia proces starzenia
  • Zalecany kobietom w ciąży – zapobiega wadom układu nerwowego płodu
  • Zapobiega chorobie Alzheimera
  • Stymuluje pracę wątroby, bo zawiera kwas alfa-liponowy, wzmagającego wy-twarzanie glutationu (substancji, którą podają w przypadku silnych zatruć, które zniszczyły wątrobę)
  • Poprawia pracę mózgu
  • Wzmacnia kości
  • Poprawia wzrok
  • Chroni przed atopowym zapaleniem skóry
  • Obniża ciśnienie
  • Zapobiega anemii: usprawnia produkcję czerwonych krwinek
  • Zapobiega bólom i zawrotom głowy
  • Przyspiesza spalanie tłuszczy i węglowodanów
  • Niweluje stres
  • Działa energetyzująco

Wartość odżywcza:

Witaminy:
A, B, B2, B6, B11, C, E, K, kwas foliowy

Minerały: wapń, selen, potas, żelazo, magnez, fosfor, jod, mangan

Pozostałe: luteina, cholina, , białko, kwasu alfa-liponowy

Sok z ziemniaka - właściwości

Sok z ziemniaka - źródło witaminy C. Ziemniak zawiera więcej witaminy C niż pomidor i dwa razy tyle potasu, co banan! Nie obieraj ziemniaków przed wyciśnięciem - prawie połowa zawartości odżywczej zawarta jest w skórce.

Jak działa sok z ziemniaka?

  • Zapobiega rakowi wątroby, odbytu, żołądka. To dzięki zawartości lektyn, które powodują apoptozę i hamują wzrost tkanki rakowej.
  • Wspomaga układ sercowo-naczyniowy - wykazały to badania długoterminowe przeprowadzone na 84 251 kobietach.
  • Pomagają w leczeniu cukrzycy. Jak wykazały badania na szczurach, substancje zawarte w łupinach ziemniaków obniżają poziom glukozy w osoczu i zmniejszają problemy z oddawaniem moczu, wynikające z cukrzycy, jak również hamują apetyt.
  • Zapobiegają nadciśnieniu i udarom. Jak twierdzi Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków, produkty o wysokiej zawartości potasu, a niskiej sodu zmniejszają prawdopodobieństwo nadciśnienia i udaru mózgu.
  • Poprawia pracę nerek
  • Zawiera łatwo przyswajalną skrobię – zalecany dla rekonwalescentów i osób z chorobami układu trawienia
  • Pomocny w leczeniu kamicy nerkowej i żółciowej
  • Leczy wrzody żołądka
  • Poprawia odporność
  • Reguluje ciśnienie
  • Niweluje obrzęki
  • Wspomaga trawienie
  • Niweluje stres
  • Zapobiega zaparciom

Wartość odżywcza: 87 kalorii w 100 g

Witaminy
: C (13 mg, 14% dziennej dawki), K (2,1 ug, 2% dziennej dawki), B1 (0,11 mg, 9% dziennej dawki), B2 (0,02 mg, 2% dziennej dawki), B3 (1,44 mg, 9% dziennej dawki), B5 (0,52 mg, 10% dziennej dawki), B6 (0,3 mg, 23% dziennej dawki), kwas foliowy (10 ug, 3% dziennej dawki), cholina (13,5 mg, 2% dziennej dawki)

Minerały
: wapń (5 mg), żelazo (0,31 mg, 4% dziennej dawki), magnez (22 mg 6%, dziennej dawki), fosfor (44 mg, 6% dziennej dawki), potas (379 mg, 8% dziennej dawki), sód (4 mg), cynk (0,3 mg, 3% dziennej dawki), miedź (0,19 mg, 21% dziennej dawki), mangan 0,14 mg, 6% dziennej dawki), selenu (0,3 ug)

Pozostałe
: beta-karoten


Sok z rzepy - właściwościRzepa - Działa antybakteryjnie,  odkażająco i pobudza pracę wątroby... Jest niskokaloryczna i zawiera dużo witamin, takich jak C, B1 i B2, PP, oraz potasu, żelaza, wapnia czy magnezu. Wpływa pozytywnie na przetłuszczające się włosy i cerę, z uwagi ma działanie przeciwłojotokowe.

Jak działa sok z rzepy?

  • Pobudza pracę wątroby
  • Bogate źródło potasu, magnezu, żelaza i wapnia
  • Pomaga w zachowaniu świetnego wyglądu cery jak i włosów czy paznokci.
  • Działa antybakteryjnie i odkażająco


    Wartość odżywcza
    : 28 kalorii w 100 g

    Witaminy
    : C (27,4 mg, 33% dziennej dawki), B1 (0,045 mg, 4% dziennej dawki), B2 (0,072 mg, 6% dziennej dawki), PP

    Minerały
    : potas, magnez (2% dziennej dawki), żelazo (1% dziennej dawki, wapń

    Już teraz wiesz, dlaczego warzywa są zdrowe.

Komentarze do wpisu (5)

6 września 2016

Mała encyklopedia wiedzy w pigułce, przydatna stronka. Czytam Was często, fajnie, że jesteście.

18 września 2016

Super stronka

19 września 2016

Uzupełniłam swoje wiadomości - super DZIĘKUJĘ

2 października 2016

Doskonały artykuł zbiorczy na konkretny temat ! Dziękuję ukłonem głębokim. Ludzie powinni przestrzegać tego jak Arab Koranu. Pożywienie pochodzi od czasownika żywić ! Nigdy o tym nie zapominajmy, kiedy cokolwiek wkładamy do ust Naszych...... pozd

9 marca 2017

Jestem zadziwiona czytając o soku z ziemniaka. Rozumiem, że chodzi o surowego ziemniaka? Od dziecka wpajano mi, że surowe ziemniaki powodują gorączkę i organizm ich nie trawi.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium