Zadzwoń, doradzimy

(91) 822 80 22

723 501 601

biuro@terapiasokami.pl

do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

Newsletter od Terapii Sokami

Newsletter od Terapii Sokami
Kategorie blog
Dlaczego Soki


a nie warzywa
i owoce
w całości?

więcej...

Dlaczego wyciskarka


...a nie
sokowirówka?

więcej...

Witaminy

Gdzie szukać witamin
i jak uzupełnić
niedobory

więcej...

Jak działa Terapia Sokami?

Co Zawierają Owoce?

5

Co dostarczają owoce, dowiedz się!

Sok ananasowy - dieta-cud. Sok z ananasa to najlepsze źródło witaminy C, B6, manganu i miedzi. Wyróżnia go także zawartość bromeliny. To enzym trawienny,rozkładający białka, dzięki któremu nie tylko schudniesz, ale też zapobiegniesz stanom zapalnym. 

 Jak działa sok z ananasa?

  • Ma silniejsze działanie antynowotworowe niż czynnik chemotoxic 5-fluorouracil. Jak wykryli naukowcy z Cornell University, ananas hamuje powstawanie w organizmie ludzkim nitrozaminów, które działają rakotwórczo.
  • Działa przeciwzakrzepowo i wspomaga rozpuszczanie skrzeplin. Wyniki badań klinicznych dowodzą przeciwzakrzepowego działania bromeliny.
  • Wzmacnia serce. Bromelina łagodzi objawy choroby wieńcowej.
  • Działa przeciwzapalnie.
  • Zmniejsza obrzęk pooperacyjny.
  • Korzystnie wpływa na pracę jelit.
  • Poprawia odporność.
  • Zapobiega udarom słonecznym.
  • Wspomaga trawienie mięsa.
  • Poprawia przemianę materii.
  • Łagodzi dolegliwości związane z zapaleniem zatok.
  • Może łagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.
  • Zapobiega nerwobólom.
  • Zapobiega zaparciom.
  • Przyspiesza leczenie ran.
  • Wspomaga oczyszczanie skóry.
  • Zwiększa przyswajanie niektórych leków (amoksycyliny).
  • Dodaje energii.
  • Orzeźwia.

Wartość odżywcza: 50 kalorii w 100 g

Witaminy:
 A (3 µg), C (47.8 mg, 53% dziennej dawki), E (0.02 mg), K (0.7 µg), B1 (0.08 mg, 7% dziennej dawki), B2 (0.03 mg, 2% dziennej dawki), B3 (0.5 mg, 3% dziennej dawki), B5 (0.21 mg, 4% dziennej dawki), B6 (0.11 mg,9% dziennej dawki), kwas foliowy (18 µg, 5% dziennej dawki), cholina (5.5 mg)

Minerały:
 wapń, (13 mg), żelazo (0,29 mg, 4% dziennej dawki), magnez (12 mg, 3% dziennej dawki), fosfor (8 mg), potas (109 mg, 2% dziennej dawki), sód (1 mg), cynk (0,12 mg), miedź (0,11 mg, 12% dziennej dawki), mangan (0,93 mg, 40% dziennej dawki), selen (0,1 ug)

Pozostałe:
bromelaina, antocyjany

 

Sok z arbuza - właściwości

Sok arbuzowy - skarbnica likopenu. Jak wykazały badania, w 180 g arbuza znajduje się tyle samo likopenu, co w dwóch średniej wielkości pomidorach. Sok z arbuza to też rewelacyjnie przyswajalne źródło beta-karotenu. 

Jak działa sok z arbuza?

  • Działa antyrakowo, antybakteryjnie i antyoksydacyjnie. Koreańskie badania wykazały, że arbuz znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i prostaty.
  • Korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia
  • Opóźnia proces starzenia
  • Oczyszcza organizm z toksyn (także tych powstających podczas treningów)
  • Zapobiega udarom
  • Pomaga leczyć infekcje układu moczowego
  • Poprawia pracę układu pokarmowego
  • Rozszerza naczynia krwionośne w sposób naturalny
  • Poprawia wrażliwość insulinową
  • Zapobiega nefropatii
  • Obniża ciśnienie
  • Reguluje poziom cholesterolu
  • Poprawia wytrzymałość i wydolność mięśni
  • Poprawia wygląd skóry
  • Wspomaga trawienie
  • Poprawia potencję
  • Chroni przed negatywnymi skutkami opalania
  • Redukuje objawy kaca
  • Zapobiega zakwasom mięśni

Wartość odżywcza: 30 kalorii w 100 g

Witaminy: A (28 ug, 3% dziennej dawki), C (8,1 mg, 9% dziennej dawki), E (0,05 mg), B1 (0,03 mg, 3% dziennej dawki), B2 (0,02 mg, 2% dziennej dawki), B3 (0,18 mg), B5 (0,22 mg, 4% dziennej dawki), B6 (0,05 mg, 3% dziennej dawki), kwas foliowy (3 ug), cholina (4,1 mg)

Minerały: wapń (7 mg), żelazo (0,24 mg, 3% dziennej dawki), magnez (10 mg, 3% dziennej dawki), fosfor (11 mg, 2% dziennej dawki), potas (112 mg, 2% dziennej dawki), sód (1 mg), cynk (0,1 mg), miedź (0,04 mg, 5% dziennej dawki), mangan (0,04 mg, 2% dziennej dawki), selen (0,4 ug)

Pozostałe: przeciwutleniacze (likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna, kryptoksantyna), cytrulina

 

Sok z awokado - właściwościAwokado - dodatek dla zdrowego serca. Dodaj awokado do soku, a Twój organizm będzie Ci wdzięczny. Sok z awokado zawiera mnóstwo tłuszczów jednonienasyconych, zbawiennych dla serca. Jest też doskonałym źródłem białka, potasu, magneu, kwasu foliowego, witaminy B, E i K.

Moc beta-sisterolu. Sok z awokado zawiera wiele związków fitochemicznych, m. in. beta-sisterolu, obniżającego poziom cholesterolu, wspomagającego leczenie przerośniętej prostaty i zapobiegającego jej nowotworom. Jest też bogaty w luteinę, która zwalcza zwyrodnienie plamki żółtej, a także karotenoidy, wspomagające wchłanianie środków odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach. Karotenoidy chronią też przed rakiem, chorobami oczu, zawałem.

Jak działa sok z dodatkiem awokado?

  • Działa antyoksydacyjnie i antyrakowo. Zapobiega przede wszystkim rakowi prostaty oraz jej przerostowi. Jak wykazało badanie dra Davida Hebera, dyrektora Centrum Odżywiania przy Uniwersytecie Kalifornijskim, wyciąg z awokado hamuje rozrost komórek prostaty nawet o 60 %.
  • Reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, działają przeciwzawałowo dzięki dużej zawartości potasu
  • Pozytywnie wpływa na układ nerwowy
  • Działa przeciwzapalnie
  • Zapobiega wadom rozwojowym płodu, dzięki dużej zawartości kwasu foliowego
  • Poprawia odporność, dzięki zawartej w nim witaminie C
  • Obniża poziom cholesterolu. Badania na pacjentach o wysokim poziomie cholesterolu wykazały, że dieta bogata w awokado obniża poziom cholesterolu, poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów. Podnosi natomiast poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
  • Zapobiega cukrzycy. Jak wykazała losowa próba przeprowadzona wśród chorych na cukrzycę, dieta bogata w tłuszcze nienasycone poprawia kontrolę nad poziomem glukozy i trójglicerydów we krwi. Awokado reguluje poziom cukru we krwi, gdyż zawiera D-mannoheptulozę.
  • Łagodzi objawy choroby zwyrodnieniowej stawów. Awokado, zwłaszcza w połączeniu z soją, łagodzi objawy artretyzmu. Ten wynik potwierdziły cztery badania.
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Poprawia krzepliwość krwi, dzięki witaminie K
  • Wzmacnia kości
  • Poprawia kondycję oczu, zmniejszając ryzyku ich chorób (zwłaszcza tych związanych z wiekiem), dzięki zawartości karotenoidów
  • Zmniejsza ryzyko zapalenia dziąseł. Jak wykazały badania laboratoryjne, awokado zapobiega zapaleniu dziąseł, a także innym chorobom przyzębia.
  • Zapobiega chorobom skóry. Jak wykazało badanie opisane w 2001 roku w „Journal of Dermatology”,  krem zawierający olejek z awokado oraz witaminę B12 zmniejsza częstotliwość występowania zmian łuszczycowych.
  • Wspomaga przyswajanie likopenu, np. z pomidorów
  • Wspomagają wchłanianie środków odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach
  • Wspomaga odchudzanie

Wartość odżywcza: 160 kalorii w 100 g

Witaminy: A (7 ug), C (10 mg, 11% dziennej dawki), E (2,07 mg, 14% dziennej dawki), K (21 ug, 18% dziennej dawki), B1 (0,07 mg, 6% dziennej dawki), B2 (0,13 mg, 10% dziennej dawki), B3 (1,74 mg, 11% dziennej dawki), B5 (1,39 mg, 28% dziennej dawki), B6 (0,26 mg, 20% dziennej dawki), kwas foliowy (81 ug, 20% dziennej dawki), cholina (14,2 mg, 3% dziennej dawki)

Minerały: wapń (12 mg), żelazo (0,55 mg, 7% dziennej dawki), magnez (29 mg, 7% dziennej dawki), fosfor (52 mg, 7% dziennej dawki), potas (485 mg, 10% dziennej dawki), sód (7 mg), cynk (0,64 mg, 6% dziennej dawki), miedź (0,19 mg, 21% dziennej dawki), mangan (0,14 mg, 6% dziennej dawki),
selen (0,4 ug)

Pozostałe: likopen, luteina, zeaksantyna, białko, tłuszcze jednonienasycone

 

Sok z banana - właściwościBanany - antyrakowy dodatek do soku. Banany to świetne źródło witaminy C, B6 oraz błonnika. Dodawaj do soku zielone banany - zawierają skrobię oporną, która nie wywołuje skoku poziomu glukozy, a za to zapobiega rakowi okrężnicy i innym nowotworom.

Jak działają soki z dodatkiem banana?

  • Zapobiegają rakowi - m.in. płuc, odbytu, a przede wszystkim nerek. Pacjentki jedzące banany cztery do sześciu razy tygodniowo chorowały na raka o połowę rzadziej, niż te, które nie spożywały bananów.
  • Chronią przed miażdżycą
  • Wzmacniają pracę serca
  • Zapobiegają wrzodom. Jak wynika z badań na zwierzętach, banany wzmacniają warstwę ochronną komórek wyściełających żołądek, wspomagając walkę z chorobą wrzodową. Zawarte w bananie inhibitory proteazy niszczą bakterie wywołujące wrzody, takie jak Helicobacter pylori.
  • Działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. W wielu krajach skórka banana jest stosowana do leczenia ukąszeń oraz kurzajek. Pocieranie skórką banana zmniejsza obrzęk, swędzenie i podrażnienie - to dzięki zawartym w niej enzymom.
  • Poprawiają odporność
  • Obniżają poziom cholesterolu
  • Pomagają na skurcz mięśni, dzięki dużej zawartości potasu
  • Poprawiają trawienie
  • Dodają energii
  • Pomagają w zbijaniu gorączki
  • Zwalczają bezsenność
  • Zapobiegają wahaniom nastroju i nadmiernej wrażliwości emocjonalnej
  • Uzupełniają elektrolity, zwłaszcza po intensywnym wysiłku
  • Zapobiegają zaparciom i biegunkom. Cierpiące na biegunkę dzieci karmione bananami wyzdrowiały o wiele szybciej, niż grupa, której bananów nie podawano.
  • Pomagają w walce z wrzodami.

Wartość odżywcza: 89 kalorii w 100 g
Witaminy: A, B1, B6, B12, C, E, K, kwas foliowy
Minerały: potas, magnez, cynk, selen, fosfor, wapń
Pozostałe: proteiny, skrobia, błonnik, probiotyki

Sok z brzoskwini - właściwości

Sok z brzoskwini - nie tylko dla sylwetki. Jak wykazały badania, bioaktywne związki w śliwkach, brzoskwiniach i nektarynkach mają zdolność do hamowania cukrzycy związanej z otyłością i chorobami układu sercowo-naczyniowego. Badania wykazały, że antocyjany, kwas chlorogenowy, pochodne kwercetyny i katechiny z tych owoców mają także zdolność do zmniejszenia stężenia  lub "złego" cholesterolu, zapobiegają otyłości i stanom zapalnym wywołanym zespołem metabolicznym.

Kolejną korzyścią dla zdrowia, którą niesie sok brzoskwiniowy, są flawonoidy, takie jak likopen i luteina. Pomagają zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej, rakowi i chorobom serca. Zeaksantyna i kryptoksantyna to kolejne dwa flawonoidy, które chronią przed wolnymi rodnikami.

Jak działa sok z brzoskwini?

  • Zapobiega rozwojowi nowotworu jelita grubego i płuc. Naukowcy odkryli, że kwasy fenolowe, procyjanidyny, antocyjany i flawonoidy oraz kwercetyna w brzoskwiniach skutecznie hamują (w różnym stopniu) rozrost komórek raka piersi.
  • Ma działanie antyoksydacyjne. Wymiata wolne rodniki. Oczyszcza też organizm z toksyn, więc jest polecany zwłaszcza palaczom.
  • Wzmacnia naczynia krwionośne. Żelazo w brzoskwiniach jest potrzebne do tworzenia czerwonych krwinek oraz do przenoszenia tlenu z płuc po całym naszym ciele.
  • Wspomaga działanie jelit
  • Zapobiega chorobom cywilizacyjnym
  • Reguluje równowagę kwasowo-zasadową.
  • Orzeźwia
  • Poprawia trawienie
  • Poprawia wygląd skóry
  • Wzmacnia apetyt
  • Dodaje energii

Wartość odżywcza:
Witaminy: A, B, C, E, K, H, PP, kwas foliowy
Minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, niacyna, bor, żelazo, fosfor, mangan, bor, miedź, selen, cynk,
Pozostałe: beta-karoten, ksantofile, tiamina, niacyna, kwas pantenowy, jabłkowy i cytrynowy, karotenoidy, glikozydy i olejki eteryczne


Sok z cytryny - właściwościSok cytrynowy - złota fontanna witaminy C.
Członkowie wyprawy Krzysztofa Kolumba płacili nawet dolara za jedną cytrynę! Dlaczego? Bo dzięki ogromnej zawartości witaminy C najlepiej chroniła przed szkorbutem. Ale to nie jedyne jego korzyści...

Jak działa sok z cytryny?

  • Przeciwdziała rakowi piersi, a także jamy ustnej, skóry, płuc, żołądka i okrężnicy. Limonoidy niszczą także komórki neuroblastomy, hamuje też namnażanie się komórek raka wątroby. Cytryna jest bogatym źródłem limonenu, który działa antyrakowo, jak wykazało badanie na zwierzętach laboratoryjnych. Jest też bogata we flawonoidy - przeciwutleniacze, które intensywnie zwalczają substancje powodujące raka i choroby serca. Jak twierdzą naukowcy, limonoidy hamują rozrost komórek nowotworowych efektywniej niż inne substancje, gdyż pozostają we krwi dłużej.
  • Wspomaga odporność i leczy przeziębienia. Sok z cytryny i imbiru lub sok z cytryny z dodatkiem miodu lub soli to naturalny lek.
  • Opóźnia proces starzenia
  • Ma właściwości przeciwzapalne - zapobiega przede wszystkim reumatoidalnemu zapaleniu stawów. Jak wynika z badań przeprowadzonych na ponad 20 tysiącach osób, niedobór witaminy C zwiększa ponad trzykrotnie prawdopodobieństwo tej choroby.
  • Zapobiega osteoporozie
  • Wspomaga działanie układu pokarmowego
  • Zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych
  • Zapobiega kamieniom nerkowym
  • Zawiera rutynę, która zwiększa przyswajalność witaminy C.
  • Orzeźwia i odświeża skórę. Sok z cytryny potrafi wybielić skórę i usunąć zabrudzenia.
  • Poprawia wygląd skóry
  • Zapobiega nudnościom
  • Zapobiega zaparciom - sok z cytryny zmieszany z gorącą wodą to naturalny środek na zaparcia.

Wartość odżywcza:
Witaminy: A, B, B1, B6 ,B9, C, E
Minerały: wapń, potas , magnez, sód, żelazo
Pozostałe: polifenole (resweratrol, hesperytyna, rutyna, kwercetyna), limonen, beta-karoten

 

Sok z czarnej porzeczki - właściwości

Sok z czarnej porzeczki - nie tylko na ból gardła. Zwracaj uwagę na kolor - najzdrowsze będą porzeczki o najciemniejszej barwie.

Jak działa sok z czarnej porzeczki?

  • Działa antyoksydacyjnie i antyrakowo.
  • Obniża ciśnienie krwi. Jak wykazały badania, kwas gamma-linolenowy zawarty w nasionach czarnej porzeczki przyczynia się do spadku ciśnienia.
  • Wspomaga odporność i regenerację komórek
  • Zwalcza bakterie. Nie tylko sok, ale i liście czarnej porzeczki są naturalnym lekiem przeciwgorączkowym i moczopędnym.
  • Działa przeciwbiegunkowo. Wyciąg z kory czarnej porzeczki jest także stosowany w leczeniu hemoroidów.

Wartość odżywcza:
Witaminy: A, B1, B2, B6, B9, C, D, E, K, P
Minerały: cynk, wapń, sód, żelazo, potas, magnez, fosfor
Pozostałe: antocyjany, kwas gamma-linolowy, flawonoidy, antocyjany, rutyna, kwercetyna, tiamina, niacyna, ryboflawina, pektyny, karotenoidy

 

Sok z czerwonej porzeczki - właściwości

Sok z czerwonej porzeczki - wspomagacz stawów. Także liście czerwonej porzeczki zmniejszają ból przy zapaleniu stawów, zwichnięciach i złamaniach.

Jak działa sok z czerwonej porzeczki?

  • Chroni przed nowotworami
  • Pomaga leczyć choroby układu krążenia
  • Zwalcza choroby żołądka i jelit. Działa przeczyszczająco.
  • Wzmacnia odporność. Dzięki dużej zawartości witaminy C przeciwdziała szkorbutowi.
  • Pomaga zwalczyć reumatyzm
  • Zapobiega nadciśnieniu
  • Jest skuteczna na dolegliwości skórne. Nadaje skórze sprężystość.
  • Poprawia apetyt

Wartość odżywcza:
Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, PP
Minerały: żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan
Pozostałe: garbniki, antyoksydanty, kwas bursztynowy i kwas jabłkowy, pektyny, rozpuszczalny błonnik

Sok z granata - właściwości

Sok z granatu - niesamowity sok przeciwzapalny. Sok z granatu zawiera duże ilości flawonoidów i polifenoli, silnych antyoksydantów zapewniających ochronę przed chorobami serca i rakiem. Szklanka soku z granatów zawiera więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino, zielona herbata, jagody i żurawina.

Jak działa sok z granatu:

  • Wzmacnia serce i naczynia krwionośne. Punicalagin, występujący jedynie w granatach, jest głównym składnikiem odpowiedzialnym za jego właściwości zdrowotne. To nie tylko obniża poziom cholesterolu, ale także obniża ciśnienie krwi i zapobiega miażdżycy. Hamuje zaburzenia agregacji płytek krwi, które mogą powodować zawały serca, wylewy i chorobę zatorową.
  • Działa silnie antynowotworowo i immunologicznie. Aktywność przeciwutleniaczy w granacie hamuje proliferację komórkową raka oraz wspiera apoptozę (śmierć chorych komórek).
  • Chroni przed osteoporozą
  • Wzmacnia stawy. Przeciwutleniacze w granatach mogą przyczynić się do zmniejszenia stanu zapalnego, który niszczy chrząstkę w stawach - jest to główny powód bólu i sztywności, odczuwanej przez wiele osób cierpiących na choroby zwyrodnieniowe stawów. W jednym z badań stwierdzono nawet, że ekstrakt z granatów blokuje produkcję enzymu niszczącego chrząstkę.

 

Sok z grejpfruta - właściwościSok grejpfrutowy - najlepsze źródło flawonoidów. Sok z grejpfruta zawiera moc witaminy C i karotenoidów - przy czym różowy i czerwony grejpfrut zawiera pięćdziesiąt razy więcej karotenoidów, niż żółty. Zawierają także potas, wapń i witaminę A. Sok z grejpfruta dostarczy Twojemu organizmowi ponad 150 cennych fitozwiązków, przede wszystkim flawonoidów. Flawonoidy opóźniają proces starzenia się, działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, antyrakowo, chronią też przed wrzodami i chorobami serca.

Wyciskaj sok razem z pestkami - one również są bogate w wiele odżywczych substancji. Leczą choroby skóry, przede wszystkim grzybicę, a także łupież.

 Jak działa sok z grejpfruta?

  • Chroni przed rakiem piersi, prostaty i okrężnicy. Jak wynika z badań, istnieje flawonoid występujący tylko w grejpfrutach, który naprawia uszkodzone DNA. Badania na szczurach wykazały, że grejpfruty zmniejszają markery stanów zapalnych i zwiększają apoptozę - genetycznie zaprogramowane samobójstwo chorych komórek.
  • Wzmacnia serce. Jak wykazały badania, połówka świeżego grejpfruta przed każdym posiłkiem powoduje znaczną utratę wagi oraz zwiększenie wrażliwości insulinowej.
  • Poprawia odporność
  • Zapobiega miażdżycy
  • Zwalcza choroby przyzębia. Jak wykazały badania, sok z grejpfruta hamuje krwawienie z dziąseł. To dzięki dużej ilości witaminy C, która leczy rany i regeneruje tkanki.
  • Wspomaga leczenie chorób układu moczowego, także tych lekoodpornych
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Zapobiega anemii
  • Chroni przed infekcjami
  • Wspomaga odchudzanie, pobudzając przemianę materii i spalanie tłuszczu
  • Zapobiega zaparciom

Pamiętaj! Sok z grejpfruta może zmniejszyć lub zwiększyć stopień wchłaniania leków. Zanim włączysz go do diety, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Wartość odżywcza:
Witaminy: A, C i z grupy B,
Minerały: potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk
Pozostałe: likopen, karotenoidy, błonnik rozpuszczalny, glutation, glukarat i inne składniki przeciwnowotworowe – karotenoidy, flawonoidy, terpeny, limonoidy, kumaryny.

 

Sok z gruszki - właściwości

Sok gruszkowy - starożytne lekarstwo. Sok z jednej średniej gruszki dostarczy Twojemu organizmowi tyle samo witaminy C i potasu, co pół szklanki soku pomarańczowego, i nie tylko. Zawiera też 4 gramy błonnika i mnóstwo przeciwutleniaczy.

Jak działa sok z gruszki?

  • Chroni przed nowotworem płuc
  • Zapobiega cukrzycy
  • Poprawia odporność
  • Wspomaga funkcjonowanie tarczycy
  • Pomaga zwalczać infekcje dróg oddechowych. Jak wykazały singapurskie badania, błonnik z owoców obniża ryzyko chorób płuc. Z kolei katechiny i kwercetyna łagodzą kaszel z flegmą. Błonnik w świeżo wyciśniętym soku jest o wiele lepiej przyswajalny, niż w całym owocu.
  • Wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego, zaparć i zatruć
  • Reguluje działanie układu moczowego
  • Działa przeciwgorączkowo
  • Obniża ciśnienie
  • Poprawia trawienie
  • Zmniejsza pragnienie
  • Redukuje objawy kaca
  • Orzeźwia
  • Odchudza. Jak wynika z badań przeprowadzonych na kobietach w wieku 30-50 lat, dieta bogata w jabłka i gruszki powoduje utratę wagi o ponad 1,5 kg w 12 tygodni. Powoduje też obniżenie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi.

    Startą gruszkę można podawać nawet niemowlętom.

Wartość odżywcza:
Witaminy: A, B6, C, K, kwas foliowy
Minerały: potas, bor, błonnik, jod, bor, fosfor, mangan, magnez, wapń, żelazo
Pozostałe: beta-karoten, kwas pantotenowy, tiamina, błonnik, pektyny, olejki eteryczne, kwasy owocowe: cytrynowy i jabłkowy

 

Sok z jabłka - właściwościSok jabłkowy - najlepsze źródło błonnika. I to zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Nie obieraj jabłek przed wyciśnięciem - prawie połowa witaminy C, trzy czwarte błonnika i prawie wszystkie przeciwutleniacze są zawarte w skórce i tuż pod nią.

Jabłka to prawdziwa skarbnica fitozwiązków: zawiera polifenole (kwas chlorogenowy i katechinę), karotenoidy (beta-karoten), flawonoidy (florydzynę i kwercetynę). Związki te wspomagają walkę z rakiem i chorobami serca.

Jak działa sok z jabłek?

  • Działa antyrakowo i antyoksydacyjnie. Jak wykazały badania na szczurach, im więcej jabłek w diecie, tym wolniejszy przyrost guzów sutka. Podobnie rzecz się ma w przypadku ludzi - substancje zawarte w jabłkach hamują wzrost i rozprzestrzenianie się komórek złośliwych oraz złośliwienie zdrowych komórek. 
  • Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. Już dwa jabłka dziennie pozwalają zachować zdrowie serca - a sok jabłkowy jest jeszcze efektywniejszy. Jak wynika z badań, wystarczy 10 g błonnika, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca o 14 % - a jest to porcja zawarta w dwóch jabłkach. Zdrowie serca wspomagają też flawonoidy i przeciwutleniacze zawarte w skórce jabłka, wyciskaj więc jabłka w całości.
  • Odchudza. Jak wynika z brazylijskich badań, trzy jabłka dziennie pomagają stracić na wadze. Najlepiej wyciskaj sok z jabłek.
  • Wspomaga pracę mózgu. Jak wynika z badań przeprowadzonych na zwierzętach, sok z jabłek powstrzymuje utlenianie się tkanki mózgowej, co upośledza zdolności poznawcze i powoduje utratę pamięci.
  • Zapobiega cukrzycy. Rozpuszczalny błonnik w soku jabłkowym zmniejsza stężenie glukozy po jedzeniu.
  • Oczyszcza organizm z toksyn
  • Zapobiega miażdżycy
  • Wspomaga pracę jelit i wątroby
  • Działa oczyszczająco i moczopędnie
  • Obniża też poziom cholesterolu
  • Pomaga w walce z reumatyzmem
  • Poprawia wygląd skóry
  • Wzmacnia organizm
  • Niweluje objawy kaca
  • Energetyzuje
  • Zapobiega zaparciom
  • Orzeźwia

Wartość odżywcza:
Witaminy: A, B, C, E
Minerały: wapń, bor, krzem, potas, fosfor, cynk
Pozostałe: pektyny, kwas salicylowy, kwercetyna, błonnik.

 

Sok z jagód - właściwościJak działają soki z dodatkiem jagód?

  • Zapobiegają nowotworom
  • Zwalczają wolne rodniki
  • Zapobiegają udarom i demencji
  • Opóźniają proces starzenia
  • Chronią naczynia krwionośne przed stanem zapalnym
  • Pozytywnie wpływają na oczy
  • Zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2
  • Pomagają regulować poziom cukru we krwi, dlatego nazywa się je roślinną insuliną
  • Uszczelniają błony śluzowe żołądka
  • Obniżają poziom złego cholesterolu
  • Regulują ciśnienie krwi
  • Uelastyczniają naczynia krwionośne
  • Neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii
  • Spowalniają ruchy robaczkowe jelit
  • Neutralizują zatrucia, usuwając toksyny
  • Wzmacniają naczynia włosowate, czyniąc je nieprzepuszczalnymi dla cholesterolu
  • Działają bakteriobójczo, dzięki dużej zawartości garbników
  • Wzmacniają kości
  • Energetyzują
  • Chronią przed pylicą

Wartość odżywcza:
Witaminy: A, witaminy z grupy B, C, PP, P, K
Minerały: potas, mangan, selen, cynk, miedź
Pozostałe: gabrniki, glukokininy, beta-karoten, pektyny, flawonoidy, polifenole, antocyjany

Sok z jagód - właściwości

Sok z jagód Açaí - naturalny lek. Te owoce bogate w przeciwutleniacze od lat są znane z tego, że wspomagają gojenie, stymulują układ odpornościowy, dodają energii. Brazylijczycy od wieków jadają jagody Acai w celu leczenia chorób skóry. Badania wykazały, że te jagody są bardzo skuteczne w walce ze skutkami z uszkodzeń oksydacyjnych.

Jak działają soki z dodatkiem jagód Açaí?

  • Działają antyrakowo i antyoksydacyjnie.
  • Wzmacniają serce. Badania pokazują, że jagody acai są bardzo bogate w antocyjany, przeciwutleniacze obniżające poziom cholesterolu we krwi. Są także bogate w sterole roślinne, które chronią komórki serca  poprzez zapobieganie tworzeniu się zakrzepów krwi, poprawę ogólnego krążenia krwi i rozluźnienie naczyń krwionośnych.
  • Opóźniają proces starzenia. Obecnie wiele nowoczesnych produktów kosmetycznych wprowadza olej z jagód acai ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów. Co więcej, olej acai jest naturalną alternatywą dla produktów chemicznych do pielęgnacji skóry, które przy dłuższym stosowaniu szkodzą skórze. Sok z jagód acai również może dodać skórze zdrowego blasku.
  • Pomagają zwalczyć biegunkę, krwotoki i wrzody
  • Działają przeciwgorączkowo.
  • Odchudzają. Znane przez dietetyków jako superfood, acai może pomóc nam nie tylko schudnąć, ale utrzymać zdrową wagę. W jednym z interesujących badań naukowcy z National Institutes of Aging stwierdzili, że pulpa z jagód acai ma zdolność do zmniejszenia negatywnych skutków diety wysokotłuszczowej.

Wartość odżywcza:
Witaminy: B1, B2, C, E
Minerały: żelazo, wapń, fosfor, magnez, miedź, cynk, potas
Pozostałe: kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-9, błonnik, beta karoten, białko

 

Sok z jeżyn - właściwościSok jeżynowy - na wszystko: od raka do bólu gardła.  Jeżyny były stosowane już przez Indianki, by zapobiec poronieniom. Jak wykazały badania, słusznie: jeżyny zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, więcej nawet niż inne owoce leśne (jagody, żurawina, truskawki czy maliny).

Są także dobrym źródłem witaminy C, błonnika i fitozwiązków antyrakowych (takich jak flawonoidy, tanina, cyjanidyna). Są też bogate w katechiny, takie jak kwercetyna, silny przeciwutleniacz. Zapobiegają one zawałowi serca i uwalnianiu histaminy u alergików.

Jak działa sok z jeżyn?

  • Działają antyrakowo - zapobiegają zwłaszcza nowotworom okrężnicy i wątroby. Zawarte w jeżynach substancje zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają komórki wątroby i okrężnicy.
  • Zapobiega chorobom płuc. Jak wynika z badań, wyciąg z jeżyn zapobiega rozwojowi komórek rakowych. Dzięki zawartym w nim antocyjaninom hamuje rozwój i rozprzestrzenianie się komórek rakowych - zwłaszcza w przypadku raka przełyku.
  • Chronią przed udarem
  • Zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego
  • Opóźniają proces starzenia się – przyspieszają syntezę kolagenu i wzmacniają naczynia krwionośne
  • Zapobiegają chorobom serca
  • Ze wszystkich owoców są najlepszym źródłem antyoksydantów
  • Zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej
  • Regulują ciśnienie krwi
  • Wzmacniają kości
  • Łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy
  • Wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi
  • Przyspieszają przemianę materii
  • Dają uczucie sytości
  • Zapobiegają zaparciom. Sok jeżynowy z wodą destylowaną to znany lek na przeczyszczenie. Pomaga także przy krwawieniu z dziąseł, a nawet przy bólu gardła.
  • Dodają energii

Wartość odżywcza:
Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, K, P, PP, kwas foliowy
Minerały: potas, wapń, mangan, żelazo, magnez, miedź, sód, fosfor
Pozostałe: antocyjany, kwas elagowy, kwasy fenolowe (przeciwutleniacze), błonnik, tiamina, ryboflawina, niacyna, beta-karoten

 

Sok z kiwi - właściwościSok z kiwi - naturalny stabilizator cukru. Jak wykazały badania, błonnik zawarty w kiwi spowalnia wydzielanie insuliny we krwi - co za tym idzie, zapobiega jej skokom. Dlatego osoby chore na cukrzycę powinny regularnie pić sok z kiwi, który zawiera dużo bardzo dobrze przyswajalnego błonnika.

Koniec podjadania. Stabilizacja cukru we krwi zapobiega ciągłemu zmęczeniu i napadom głodu. Porcja soku z kiwi rano nie tylko pomaga się rozbudzić, ale także powstrzymać ochotę na podjadanie przez cały dzień. 

Dlaczego właśnie sok z kiwi? Jak wykazały badania, błonnik zawarty w kiwi ma inne właściwości, niż ten w jabłkach, pomarańczach czy otrębach pszennych - potrafi wchłonąć wodę, co powoduje, że glukoza jest uwalniana w wolniejszym tempie.

Jak działa sok z kiwi?

  • Działa antyrakowo - zawiera luteinę, która zmniejsza nie tylko ryzyko raka, ale też chorób serca i zaćmy. Jak wynika z badań Rowett Research Institute, kiwi chroni DNA przed uszkodzeniami i pomaga w ich naprawie. Kiwi zawiera też substancje zwalczające komórki rakowe jamy ustnej.
  • Zapobiega chorobom serca - jak wykazały norweskie badania, substancje zawarte w kiwi działają antyzakrzepowo i obniżają poziom trójglicerydów we krwi.
  • Chroni oczy: kiwi jest bogate w luteinę i zeaksantynę, fitozwiązki, które występują także w naszych oczach. Chroni więc przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
  • Oczyszcza organizm
  • Poprawia odporność
  • Zapobiega miażdżycy
  • Opóźnia procesy starzenia
  • Obniża ciśnienie
  • Reguluje poziom cholesterolu
  • Zapobiega atopowemu zapaleniu skóry
  • Poprawia pracę układu pokarmowego
  • Wspomaga trawienie mięsa (dzięki enzymom proteolitycznym i actinidynie)
  • Poprawia przemianę materii
  • Zapobiega zaparciom
  • Obniża poziom stresu
  • Wzmacnia zęby i dziąsła
  • Przyspiesza gojenie ran
  • Zapobiega nerwobólom
  • Dodaje energii

Wartość odżywcza:
Witaminy: A, B, C, K, E, kwas foliowy
Minerały: potas, wapń, fosfor, cynk, magnez, żelazo, miedź
Pozostałe: glikozydy nasercowe, glutation, błonnik, pektyna, inozytol, serotoniny, beta-karoten, luteina

Sok z maliny - właściwości

Sok z maliny

Jak działa sok z maliny?

  • Poprawia odporność
  • Działa przeciwgorączkowo, ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie
  • Zwalcza bakterie powodujące choroby żołądkowo-jelitowe
  • Działa rozkurczowo – łagodzą bóle miesiączkowe
  • Jest bogaty w antyoksydanty

UWAGA! Nie są wskazane kobietom w ciąży!

Wartość odżywcza: 52 kalorie w 100 g

Witaminy: A (33.0IU), C (26.2mg, 44% dziennej dawki), E (0.9mg, 4% dziennej dawki), K (7.8mcg, 10% dziennej dawki), B1 (2% dziennej dawki), B2 (2% dziennej dawki), B3 (0.6mg, 3% dziennej dawki), B6 (0.1mg, 3% dziennej dawki), kwas foliowy (21.0mcg, 5% dziennej dawki), B5 (0.3mg, 3% dziennej dawki)

Minerały: wapń, (25.0mg, 2% dziennej dawki), żelazo (0.7mg, 4% dziennej dawki), magnez (22.0mg, 5% dziennej dawki), fosfor (29.0mg, 3% dziennej dawki), potas (151mg, 4% dziennej dawki), sód (1.0mg), cynk (0.4 mg, , 3% dziennej dawki). miedź (0.1mg, 4% dziennej dawki), mangan (0,7 mg, , 34% dziennej dawki)

Pozostałe: pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe

Sok z mango - właściwości

Sok z mango

Jak działa sok z mango?

  • Zapobiega rakowi okrężnicy, sutka, krwi, prostaty, wątroby
  • Działa przeciwmiażdżycowo
  • Zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego
  • Poprawia odporność
  • Wspomaga pracę jelit
  • Poprawiają wygląd skóry
  • Pomaga kontrolować tętno
  • Reguluje ciśnienie krwi

Wartość odżywcza: 65 kalorii w 100 g

Witaminy: A (15% dziennej dawki), C (27.7mg, 46% dziennej dawki), E (1.1mg, 6% dziennej dawki), K (4.2mcg, 5% dziennej dawki), B1 (0.1mg, 4% dziennej dawki), B2 (0.1mg, 3% dziennej dawki), B3 (0.6mg, 3% dziennej dawki), B6 (0.1mg, 7% dziennej dawki), kwas foliowy (14.0mcg, 3% dziennej dawki), B5 (0.2mg, 2% dziennej dawki)

Minerały: wapń, (10.0mg), żelazo (0.1mg), magnez (9.0mg, 2% dziennej dawki), fosfor (11.0mg), potas (156mg, 4% dziennej dawki), sód (2.0mg), miedź (0.1mg, 6% dziennej dawki)

Pozostałe: polifenole, beta-karoten, alfa-karoten, beta-kryptoksantyna

Sok z melona - właściwości

Sok z melona - dietetyczny eliksir. Melony są niskokaloryczne,a zawierają wiele niezbędnych witamin i minerałów. 

Jak działa sok z melona?

  • Działa przeciwutleniająco, antyrakowo i przeciwkrzepliwie.
  • Zmniejsza ryzyko udaru, zawału serca i miażdżycy. Sok z melona może pomóc zdrowiu serca na dwa sposoby. Dzięki wysokiemu poziomowi błonnika, może pomóc w zmniejszeniu "złego" cholesterolu w organizmie, które mogą chronić przed miażdżycą. Ponadto, ze względu na wysoką zawartość potasu, który działa jako środek rozszerzający naczynia,  zmniejsza ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca lub zawału serca.
  • Spowalnia procesy starzenia
  • Stymuluje pracę nerek
  • Digestive Health: Błonnik pokarmowy, zwłaszcza rozpuszczalny błonnik jak pektyny, które melony Galia są wysokie, może pomóc luzem swój stołek i wyeliminować zaparcia i inne problemy żołądkowo-jelitowe. Ponadto, rozpuszczalny błonnik sprawia, że czujesz się pełna, która zmniejsza prawdopodobieństwo przejadać, które mogą pomóc ludziom, którzy są na diecie lub starają się oglądać ich wagi.
  • Działa moczopędnie
  • Pozytywnie wpływa na pracę oczu
  • Utrzymuje opaleniznę na dłużej
  • Zapobiega chorobom cywilizacyjnym
  • Oczyszcza organizm
  • Redukuje stres
  • Redukuje objawy kaca
  • Wspomaga odchudzanie
  • Niweluje obrzęki
  • Poprawia wygląd skóry
  • Orzeźwia
  • Energetyzuje

Wartość odżywcza:
Witaminy: A, B, C, D, E, P, kwas foliowy
Minerały: potas, selen, żelazo, magnez, jod, wapń, fosfor
Pozostałe: beta-karoten, pektyny, adenozyna

Uwaga: melony nie są polecane cukrzykom.

Sok z moreli - właściwości

 Morele suszone - najlepsze źródło beta-karotenu. Oczywiście sok z moreli jest również zdrowy, jednak na największą uwagę zasługują suszone morele i... ich pestki. Zaledwie garść suszonych moreli może pokryć nasze pełne dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten. Są też bogate w inne karotenoidy: kryptoksantynę i gamma-karoten, a także potas, witaminę C i błonnik. Zawierają też wiele fitochemikaliów: kwas D-glukarowy, kwas chlorogenowy, geraniol, kwercetynę i likopen.

Pestki moreli - nieznane lekarstwo. Już w VI wieku n.e. pisano o leczniczych właściwościach pestek moreli. Wykorzystuje się je do produkcji alternatywnych leków, zawierają bowiem amigdalinę - cyjanid, który może wspomagać leczenie raka. Amigdalina jest wciąż kontrowersyjna, a o jej właściwości toczą się spory.

Jak działają sok z moreli i suszone morele?

  • Działają antyoksydacyjnie i antyrakowo. Jak twierdzi Amerykańskie Towarzystwo Nowotworowe, morele zmniejszają ryzyko raka krtani, przełyku i płuc - dzięki dużej zawartości karotenoidów.
  • Zapobiegają chorobom serca. Jak wynika z badań, niedobór beta-karotenu w diecie dwukrotnie zwiększa ryzyko zawału serca - a także prawdopodobieństwo zgonu, jeżeli zawał już nastąpi.
  • Chronią oczy - są bogate w witaminę A, zapobiegającą uszkodzeniom oczu przez wolne rodniki. Jak wykazało badanie ponad 50 000 pielęgniarek, odpowiednia ilość witaminy A w diecie zmniejsza prawdopodobieństwo zaćmy o 40 %.
  • Powstrzymują odkładanie się złogów w tętnicach
  • Regulują poziom cholesterolu
  • Zapobiegają anemii
  • Odkwaszają organizm

Wartości odżywcze:
Witaminy: B, C, E, PP
Minerały: żelazo, bor, wapń, potas, fosfor, magnez, miedź, cynk
Pozostałe: błonnik, beta-karoten, związki pektynowe, flawonoidy, garbniki, fitosterole, kwasy organiczne (winowy, cytrynowy, jabłkowy, likopen

UWAGA! Morele zawierają dużo cukru – nie są zalecane cukrzykom.

 

Sok z pomarańczy - właściwościSok z pomarańczy - królowej serc. Sok pomarańczowy jest niezwykle bogaty w potas, konieczny dla zdrowia serca. Serce wspiera także kwas foliowy, który zapobiega również wadom płodu. Sok pomarańczowy obfituje też we flawony, silne przeciwutleniacze.

Jak działa sok pomarańczowy?

  • Działa antyrakowo
  • Zawiera dużo witaminy C, która jest silnym antyoksydantem
  • Chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Jak twierdzi Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków, wysoka zawartość potasu, a mała sodu - tak jak w soku pomarańczowym - zapobiega nadciśnieniom, ale także udarom mózgu.
  • Wspomaga układ nerwowy, łagodzi stany lękowe. Jak wykazały badania, zapach pomarańczy w poczekalni dentystycznej łagodził dyskomfort pacjentów i zapewniał lepszy nastrój.
  • Działa pozytywnie na ciśnienie krwi i rytm serca
  • Stymuluje pracę mózgu i chroni przez Alzheimerem
  • Chroni przed reumatoidalnym zapaleniem stawów
  • Zawiera dużo błonnika, poprawiającego przemianę materii. Biała błona pomarańczy zawiera błonnik, który hamuje nagłe przypływy głodu aż do czterech godzin. Jak wykazują badania, osoby spożywające pomarańcze jedzą mniejsze posiłki i nie podjadają. Dlatego wyciskaj pomarańcze w wyciskarce ślimakowej, do której możesz wrzucać pomarańcze razem z błonką.
  • Zapobiega kamicy nerkowej. Sok z pomarańczy najbardziej podwyższa poziom cytrynianów w moczu, co zapobiega tworzeniu się kamieni.
  • Zapobiega nerwobólom
  • Zapobiega przeziębieniom i grypie
  • Poprawia wygląd skóry
  • Reguluje poziom cholesterolu
  • Wzmacnia zęby i dziąsła
  • Przyspiesza gojenie ran
  • Niweluje skutki stresu oksydacyjnego
  • Energetyzuje
  • Orzeźwia

Wartość odżywcza:
Witaminy: A, B, B1, B3, B6, B12, C i P, kwas foliowy
Minerały: potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor i selen
Pozostałe: beta-karoten, flawonoidy, cholina, peptyny

 

Sok z truskawki - właściwościSok truskawkowy - ratunek dla kobiet. Sok z truskawek przeciwdziała wielu chorobom, ale przede wszystkim nowotworom narządów kobiecych. 

Jak działa sok z truskawek?

  • Działają przeciwnowotworowo dzięki kwasowi elagowemu. Ten związek hamuje rozwój nowotworów zaleznych od poziomu estrogenu, przede wszystkim nowotworów szyjki macicy. Badanie przeprowadzone na zwierzętach wykazało też, że truskawki hamują rozwój raka przełyku.
  • Zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego
  • Wzmacniają serce
  • Chronią przed miażdżycą kobiety z zespołem metabolicznym
  • Chronią przed Alzheimerem
  • Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe
  • Zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych i dnie moczanowej
  • Chronią przed reumatyzmem i artretyzmem
  • Pomagają przyswoić żelazo z warzyw
  • Działają korzystnie na wątrobę i nerki
  • Poprawiają odporność
  • Wzmacniają kości
  • Zapobiegają skurczom mięśni, drganiu powiek
  • Poprawiają pamięć i koncentrację
  • Regulują równowagę kwasowo-zasadową
  • Opóźniają proces starzenia
  • Poprawiają wygląd skóry i zapobiegają AZS
  • Poprawiają metabolizm dzięki wysokiej zawartości witaminy C
  • Przyspieszają gojenie ran
  • Wzmacniają zęby
  • Leczą infekcje dziąseł
  • Niwelują stres oksydacyjny
  • Regulują ciśnienie
  • Zapobiegają zapaleniom stawów
  • Zapobiegają nerwobólom

Wartość odżywcza:
Witaminy: B1, B2, B3 (czyli PP), C, kwas foliowy
Minerały: żelazo, magnez, wapń, mangan, fosfor, cynk, miedź
Pozostałe: bromelina, pektyna, beta-karoten

 

Sok z winogron - właściwości

Sok winogronowy - eliksir młodości. Świeżo wyciskany sok z winogron jest bogaty w witaminę C, potas, a także błonnik, choć w niewielkich ilościach. Wyciskaj winogrona razem z pestkami i skórką - pestki są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, zaś w skórce znajduje się przeciwzapalny i antyrakowy resweratrol. 

Uwaga! Pestek winogron powinny unikać osoby chore na uchyłkowatość jelit.

Jak działa sok z winogron?

  • Są znane z działania antyoksydacyjnego i antyrakowego - zwłaszcza czerwone winogrona, zawierające likopen, który zwalcza raka piersi i prostaty. Jak wykazały badania, winogrona zapobiegają rozwojowi komórek raka piersi, okrężnicy, żołądka oraz krwi (białaczka). Wszystkie winogrona zawierają także flawonoidy.
  • Opóźniają proces starzenia
  • Chronią serce. Jak wynika z badań na myszach, wyciąg z winogron oraz ich skórki zapobiegają przekształceniu się cholesterolu w niebezpieczną dla serca odmianę. Winogrona zawierają nie tylko silnie przeciwutleniający resweratrol, ale także kwas kawowy, kaftarowy i kumarowy, które również wpływają na podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu i złagodzenie choroby wieńcowej.
  • Wspomagają pracę mózgu. Jak wykazały testy zwierząt w labiryncie wodnym, sok z winogron poprawia pamięć krótkoterminową, koordynację i równowagę oraz dodaje sił.
  • Zapobiegają miażdżycy
  • Zwalczają wirusy
  • Wspomagają trawienie i działanie nerek. Sok z półtorej szklanki winogron dziennie pomaga w walce z zaparciami.
  • Zapobiegają osteoporozie
  • Poprawiają kondycję oczu
  • Przeciwdziałają anemii
  • Wpływają korzystnie na włosy, skórę i paznokcie. Sok z białych winogron zmieszany z wodą, ałunem i solą to naturalna maść na blizny potrądzikowe.
  • Regulują równowagę kwasowo-zasadową
  • Oczyszczają organizm z toksyn
  • Wzmacniają mięśnie
  • Niwelują objawy kaca
  • Działa energetyzująco

Wartość odżywcza:
Witaminy: z grupy A i B, PP, C, D, kwas foliowy
Minerały: potas, bor, magnez, chlor, fosfor, wapń, cynk, żelazo, miedź, jod, selen
Pozostałe: kwas elagowy, kawowy, flawonoidy, resweratrol, fruktoza, glukoza, garbniki, sole mineralne, kwasy owocowe: winowy, jabłkowy, cytrynowy, mrówkowy, aminokwasy, błonnik, pektyny, enzymy, tanina, pterostilben (silny przeciwutleniacz)

Teraz już wiesz, czemu warto jeść owoce a także pić z nich soki.

Komentarze do wpisu (5)

7 czerwca 2016

dziękuję za wyczerpujące wiadmomości

9 czerwca 2016

Wyciskarke kupiłysmy z przyjaciółką Kuvingsa-jest świetny. Dostałysmy tez przepisy na dolegliwości różne, nawet na odchudzanie a tu jeszcze tyle fajnych i wartościowych informacji na blogu, normalnie super! wIDAĆ , CO WARTO WYCISKAC , NA CO I KIEDY

12 czerwca 2016

Dziękuję za te informacje

29 czerwca 2016

Bardzo ciekawe zestawienie! Jako, że jestem fanką koktajli owocowo-warzywnych, dobrze wiedzieć, jak je komponować, aby dostarczać swojemu organizmowi szereg witamin i minerałów. Dla zdrowia i urody warto także pić herbaty, zarówno zieloną, jak i czarną.

29 czerwca 2016

Bardzo dziękuję za ciekawe i wyczerpujące informację. Wypijam wraz z rodzina codziennie szklankę soku i jestem zdrowsza !

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl