
Witaminy i minerały są niezbędne człowiekowi do życia. Nasz organizm potrafi wytwarzać w ilościach potrzebnych jedynie 3 spośród 13 witamin.
Każda z witamin odgrywa konkretną rolę w naszym organizmie. Gdy ich brakuje chorujemy.
Witaminy chemiczne są traktowane przez organizm jako toksyna.
Nadmiar chemicznych witamin organizm nie jest w stanie wydalić z organizmu. Obciążają wtedy nerki i wątrobę.
Najzdrowsze dla organizmu są naturalne witaminy bo ich nadmiar organizm bez wysiłku, naturalnie wydala z organizmu.
|
Właściwości lecznicze |
Gdzie szukać? |
Witamina A
|
Poprawia wzrok, odporność, |
Marchew, dynia, jarmuż, melon, morele, brzoskwinie, papaje, mango, pomidory, nać pietruszki, szpinak, liście mniszka. |
Witamina B2 (ryboflawina) |
Ważna dla wzrostu, dla zdrowej skóry i oczu, tworzy czerwone krwinki. |
Zielone warzywa liściaste, brokuły, szparagi, zarodki pszenicy, trawy zbóż, pszenicy, lucerny, jęczmienia, natka. |
Witamina B6 |
Wspomaga pracę mózgu i systemu nerwowego. Potrzebna do wytwarzania krwinek czerwonych i przeciw ciał. Jeśli jesz dużo mięsa potrzebujesz dużo Wit. B6. Zmniejsz mdłości w tym poranne, kurcze nocne, drętwienie i mrowienie w kończynach, napięcia przedmiesiączkowe. Wzmacnia odporność. |
Ziemniaki, banany, zarodki pszenicy, trawy zbóż, pszenicy, lucerny, jęczmienia, orzechy, szpinak, brukselka, por, czerwona kapusta, brokuły. |
Witamina B12 |
Potrzebna do wytwarzania krwinek czerwonych i tłuszczowej otoczki dookoła nerwów. |
Trawy zbóż, pszenicy, lucerny, jęczmienia. |
Witamina C |
Tworzy kolagen białko które utrzymuje spójność tkanki. Wzmacniają kości, zęby, dziąsła, naczynia krwionośne. Pomaga w przyswajaniu żelaza i wapnia, gojeniu ran, pracy mózgu. |
Czerwone jagody, kiwi, czerwone i zielone papryki, pomidory, brokuły, szpinak, grejpfrut i pomarańcze, wiśnie aceroli, owoce róży, truskawki, czerwona kapusta. |
Witamina E |
Antyoksydant i pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem. Utrzymuje w zdrowiu krwinki czerwone, Działa przeciwzakrzepowo, zmniejsza zmęczenie, |
Zielone warzywa liściaste, szpinak, pietruszka, zarodki pszenne, trawy zbóż, pszenicy, lucerny, jęczmienia, orzechy laskowe, słonecznik, awokado, jeżyny. |
Witamina K |
Ma związek z prawidłową krzepliwością krwi, Zapobiega celiakii, zapaleniu okrężnicy, chroni przed wewnętrznymi krwawieniami i krwotokami. |
Zielone warzywa liściaste, brokuły , szpinak, kapusta, sałata, lucerna. |
Wapno |
Przeciw nowotworowe działanie. Zapobiega rozwojowi polipów i raka okrężnicy. |
Brokuły, warzywa liściaste ciemnozielone, szpinak, pietruszka, brokuły, wodorosty nori i morszczyn, rukiew wodna, dymka pomarańcze. |
Żelazo |
Leczy niedokrwistość, dba o krwinki. |
Nasiona dyni, zarodki pszenne, trawy zbóż, pszenicy, lucerny, jęczmienia, pietruszka, trawa prosa, fasolka szparagowa, brzoskwinie, morele, szpinak. |
Magnez |
Obecny we wszystkich żywych komórkach. |
Orzechy, nasiona, zielone warzywa liściaste, ziemniaki, ziarna, awokado, banany, kiwi, brokuły, zarodki pszenne, trawa pszenicy, trawy zbóż, pszenicy, lucerny, jęczmienia. |
Potas |
Wspomaga pracę mięśni i sytemu nerwowego. Wpływa na równowagę gospodarki wodnej we krwi i tkankach organizmu. Utrzymuje w dobrej kondycji umysł, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, wspomaga leczenie hipoglikemii (niskiego poziomu cukru we krwi) |
Brokuły, ziemniaki w „mundurkach” zielone warzywa liściaste, szpinak, owoce cytrusowe, banany, suszone owoce, rośliny strączkowe, groszek, zarodki pszenne jęczmienia. |
Cynk |
Używany w leczeniu bezpłodności. |
Zarodki pszenne, trawa pszenicy, pietruszka, brokuły, młode strączki fasoli. |
Najnowsze badania udowodniły, że zalecane dotychczas dawki dzienne (RDA) witamin i mikroelementów są za małe.
Stres, zanieczyszczenie środowiska, chemikalizacja pożywienia, zanieczyszczenie organizmu, choroby, uszkodzone DNA komórki, osłabienie organizmu, starzenie się itp. powodują zwiększenie dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały.