Zadzwoń, doradzimy

723 501 601

723 706 701

biuro@terapiasokami.pl

do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
Dlaczego Soki


a nie warzywa
i owoce
w całości?

więcej...

Dlaczego wyciskarka


...a nie
sokowirówka?

więcej...

Witaminy i minerały

Gdzie szukać
i jak uzupełnić niedobory?

więcej...

Sklep Prokonsumencki

Rzetelna Firma

Zdiagnozuj się sam. Zobacz jakich witamin i mikroelementów Ci brakuje i gdzie ich szukać

0

Witaminy naturalne czy syntetyczne?

Witaminy chemiczne są traktowane przez organizm jako toksyna. Nadmiaru chemicznych witamin organizm nie jest w stanie wydalić. Obciążone są wtedy nerki i wątroba. Najzdrowsze dla organizmu są naturalne witaminy, bo ich nadmiar nasze ciało bez wysiłku, naturalnie wydala.

Gdzie szukać naturalnych witamin?

Witamina

Właściwości lecznicze

Gdzie szukać?

Produkty roślinne
🌿🍅🥑🥕🍇

Produkty zwierzęce
🥩🍗🥚🧀🐟

Witamina A
(retinol i jego pochodne)

Poprawia wzrok, podnosi odporność, chroni przed nowotworami (beta karoten), leczy trądzik, czyraki, wrzody, rozedmę płuc i choroby tarczycy.

Marchew, dynia, jarmuż, melon, morele, brzoskwinia, boćwina, mango, pomidory, nać pietruszki, szpinak, liście mniszka, czerwona papryka.

Podroby (zwłaszcza wątroba), tłuste ryby (tuńczyk, węgorz, makrela, śledź), jaja, sery dojrzewające, masło.

Witamina B1 (tiamina)

Pozytywny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego. Ma właściwości antyoksydacyjne, wspomaga układ odpornościowy. Poprawia pracę mózgu i procesy pamięci.

Drożdże. Kasze: gryczana i jaglana, otręby pszenne. Rośliny strączkowe: soczewica czerwona, kiełki soczewicy, groch, kiełki groszku, fasola, kiełki fasoli, soja, kiełki soi. Mąka, makarony, pieczywo pszenne i żytnie, kiełki pszenicy. Ziemniaki, ziarna słonecznika, kiełki słonecznika. Banany, brzoskwinie, jabłka.

Wieprzowina, ryby (makrela, łosoś).

Witamina B2
(ryboflawina)

Silny przeciwutleniacz. Ważna dla wzrostu, dla zdrowej skóry i oczu, tworzy czerwone krwinki. Istotna przy przetwarzaniu węglowodanów na energię, przy nadwrażliwości na światło.

Zielone warzywa liściaste, brokuły, kiełki brokuła, szparagi, kiełki pszenicy, trawa pszeniczna, trawa jęczmienna, lucerna, natka pietruszki, pieczarki, szpinak.

Wątróbka cielęca, wołowina, jogurt, mleko pełne, jaja, ser cheddar.

Witamina B3
(niacyna, PP)

Uczestniczy w syntezie hormonów: płciowych (estrogeny, progesteron), serotoniny (ważnej dla spokoju wewnętrznego) i melatoniny: (ważnej dla dobrego snu). Reguluje poziom cukru we krwi. Podnosi odporność. Wspiera odtruwanie organizmu od alkoholu, pestycydów, leków...

Orzeszki ziemne, pieczarki, rośliny liściaste: szczaw, sałata, szpinak, natka pietruszki. Brokuły, kiełki brokuła, kapusta, kiełki kapusty, truskawki, pomarańcze, fasola, kiełki fasoli, banany, kiwi, morele, marchew, cebula.

Wątróbka cielęca, wołowa, indycza, tuńczyk, halibut, łosoś, makrela, pierś z kurczaka, jaja.

Witamina B5
(kwas pantotenowy)

Chroni serce przed chorobą niedokrwienną. Uczestniczy w syntezie hemu do hemoglobiny i cytochromów. Wzmacnia śluzówkę. Likwiduje stany zapalne i infekcje. Zapobiega siwieniu włosów. Dba o skórę i włosy. Wpływa na prawidłowy wzrost.

Warzywa liściaste, brokuły, kiełki brokuła, ziemniaki, drożdże piwne, otręby pszenne, orzechy, pomarańcze, banany, melony, arbuz, fasola, kiełki fasoli, soja, kiełki soi.

Mięso, ryby, jaja kurze, mleko i jego przetwory.

Witamina B6
(pirydoksyna)

Wspomaga pracę mózgu i systemu nerwowego. Potrzebna do wytwarzania krwinek czerwonych. Zmniejsza: mdłości w tym poranne, kurcze nocne, drętwienie i mrowienie w kończynach, napięcia   przedmiesiączkowe. Naturalny lek moczopędny. Przyspiesza rozkład szkodliwej dla naczyń krwionośnych homocysteiny. Działa antyrakowo.

Ziemniaki, banany, zarodki pszenicy, kiełki pszenicy, trawy zbóż: pszenicy, lucerny, jęczmienia, orzechy, szpinak, brukselka, por, kiełki pora, czerwona kapusta, kiełki kapusty, brokuły,  marchew, brukselka, kiwi, pomarańcze, porzeczki, truskawki, morele. Warzywa strączkowe: fasola, kiełki fasoli, soja, kiełki soi, soczewica, kiełki soczewicy.

Wątróbka cielęca, wołowa i wieprzowa, pierś indyka, ryby (dorsz, makrela, łosoś), jaja.

Witamina B7
(biotyna, H)

Niezbędna do prawidłowej przemiany materii, stabilizuje poziom glukozy we krwi. Korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Chroni komórki nerwowe. Bierze udział w syntezie DNA. Podnosi odporność.

Grzyby, awokado, boćwina, kalafior, jagody, groszek zielony, kiełki groszku, szpinak, banany, soja, kiełki soi, ziarna słonecznika, kiełki słonecznika, orzechy.

Mięso wieprzowe i drobiowe, tuńczyk, łosoś, sardynki, jaja, mleko i jego przetwory.

Witamina B9
(kwas foliowy)

Bierze udział w procesie podziału komórek. Ma pozytywny wpływ na rozwój płodu. Podnosi poziom elastyczności i jędrności skóry, wygładza zmarszczki. Poprawia pracę układu pokarmowego. Pobudza procesy krwiotwórcze. Chroni przed rakiem.

Pomarańcze, kapusta, kiełki kapusty, brukselka, brokuły, szparagi, natka pietruszki, szpinak, cykoria, sałata, pomidory, warzywa strączkowe, ziarna słonecznika, kiełki słonecznika, awokado, soja, kiełki soi, rukola, orzeszki ziemne, siemię lniane.

Wątróbka wołowa, drobiowa i cielęca, jaja.

Witamina B12
(cyjanokobalamina)

Bierze udział w syntezie DNA. Reguluje produkcję hormonów. Wzmacnia odporność. Pobudza powstawanie czerwonych krwinek. Poprawia pracę mózgu. Zapobiega anemii złośliwej.

Nie występuje.

Wątróbka, nerki, ryby, jaja, mięso królika, ryby (szczupak, łosoś, śledź makrela, pstrąg, sardynki), ser: feta, mozzarella, parmezan, szwajcarski.

Witamina C
(kwas askorbinowy)

Silny antyoksydant. Tworzy kolagen - białko które utrzymuje spójność tkanki. Potrzebna do syntezy hormonów. Wzmacnia odporność, zapobiega infekcjom. Ułatwia przyswajanie żelaza i wapnia. Wzmacnia kości, zęby, dziąsła, naczynia krwionośne. Goi rany.

Warzywa, owoce i zioła, najwięcej w: acerola, dzika róża, rokitnik, porzeczki, natka pietruszki, papryka, chrzan, brukselka, koperek, kalafior, szpinak, truskawki, rzeżucha, kiwi, kapusta, kiełki kapusty, cytryna, pomarańcza, grejpfrut czerwony.

 Nie występuje.

Witamina D
(cholekalcyferol)

Działanie antyrakowe. Łagodzi stany zapalne. reguluje wchłanianie wapnia i fosforu. Odpowiada za prawidłową mineralizację kości. Poprawia pracę mięśni. Wspomaga leczenie chorób serca, stwardnienia rozsianego, cukrzycy, autyzmu, nadciśnienia, osteoporozy, reumatoidalnego zapalenia stawów.

Pieczarki portobello, owsianka, kurki, tofu, grzyby shiitake (twardnik japoński), mleko sojowe.

Olej z wątroby dorsza (tran), tłuste ryby (śledź, łosoś, pstrąg, węgorz, sardynki), kurczak, wątroba wieprzowa i wołowa. Sery pleśniowe i dojrzewające.

Witamina E
(tokoferol)

Pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem: likwiduje wolne rodniki. Obniża poziom "złego" cholesterolu, działa przeciwzakrzepowo, obniża ryzyko zawału serca. Zmniejsza zmęczenie, zwiększa płodność i zapobiega poronieniom. W połączeniu z wit. A i C zapobiega zmianom nowotworowym. Pomaga chronić przed: chorobą Alzheimera, astmą, zapaleniem stawów, alergią, cukrzycą.

Szpinak, pietruszka, jarmuż, kapusta, brukselka, brokuły, pomidory, szczypior, papryka, dynia, marchew, zarodki pszenne, trawy zbóż, pszenicy, lucerny, jęczmienia, słonecznik, kiełki słonecznika, awokado, jeżyny, soja, kiełki soi. Olej sezamowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek. Orzechy.

Drób, ryby (mintaj, makrela, śledź, tuńczyk, łosoś), mleko i produkty mleczne, wątroba wołowa, jaja.

Witamina K
(filochinon)

Ma związek z prawidłową krzepliwością krwi, zapobiega celiakii, zapaleniu  okrężnicy, chroni przed wewnętrznymi krwawieniami i krwotokami. Reguluje krwawienie miesięczne, współdziała przy leczeniu krwawień z nosa.

Zielone warzywa: jarmuż, szpinak, sałata, rukola, rzeżucha, boćwina, lucerna, bazylia, szczaw, kapusta, brokuły, brukselka, szczypiorek, por, zielona herbata, natka pietruszki, awokado, seler naciowy, kiwi.

Wątroba wołowa, mleko i przetwory mleczne.

Witaminy od A do K

Witaminy są niezbędne człowiekowi do życia. Nasz organizm potrafi wytwarzać w ilościach potrzebnych jedynie 3 spośród 13 witamin. Każda z witamin odgrywa konkretną rolę w naszym organizmie. Gdy ich brakuje, chorujemy.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie nie są magazynowane w organizmie. Ich nadmiar wydalany jest z moczem, dlatego ważne jest ich codzienne dostarczanie z pożywieniem. Witaminy rozpuszczalne w wodzie:

  • Uczestniczą w metabolizmie cukrów, tłuszczów i białek oraz w gospodarce mineralnej organizmu.

Do witamin rozpuszczalnych w wodzie należą:

  • C (kwas askorbinowy)
  • B1 (tiamina)
  • B2 (ryboflawina)
  • B3 (niacyna, PP)
  • B5 (kwas pantotenowy)
  • B6 (pirydoksyna)
  • B7 (biotyna, witamina H)
  • B9 (kwas foliowy)
  • B12 (cyjanokobalamina)

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogą być magazynowane w organizmie człowieka. Ich dostępność zależy od prawidłowego wchłaniania tłuszczów. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:

  • Uczestniczą w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej
  • Regulują proces krzepnięcia krwi
  • Pełnią funkcję antyoksydacyjną
  • Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tkanki nabłonkowej i procesu widzenia.

Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach należą:

  • A (retinol i jego pochodne)
  • D (cholekalcyferol)
  • E (tokoferol)
  • K (filochinon)

Składniki mineralne

Źródłem składników mineralnych dla człowieka są przede wszystkim produkty spożywcze. Nasze ciało może funkcjonować nawet przy dość znacznych wahaniach w spożyciu składników mineralnych. Wszystko dzięki mechanizmom regulacji
procesów wchłaniania, magazynowania i wydalania jelitowego. Składniki mineralne dzielimy na: makroelementy i mikroelementy.

Gdzie szukać minerałów?

Pierwiastek

Właściwości lecznicze

Gdzie szukać?

Produkty roślinne i przyprawy
🌿🍅🥑🥕🍇

Produkty zwierzęce
🥩🍗🥚🧀🐟

Bor

Wzmacnia układ odpornościowy, redukuje stany zapalne, buduje i wzmacnia mięśnie, poprawia koncentrację i sprawność umysłu, usprawnia koordynację ruchową, stymuluje produkcję hormonów, przyspiesza gojenie się ran, pomaga w reumatoidalnym zapaleniu stawów i regulacji hormonów żeńskich.

Warzywa strączkowe (fasola, kiełki fasoli, groch, kiełki groszku, ciecierzyca, kiełki ciecierzycy, soczewica, kiełki soczewicy. Warzywa liściaste: szpinak, jarmuż, sałata, natka pietruszki. Owoce: gruszki, jabłka, brzoskwinie, winogrona, morele. Lucerna, kalarepa, kapusta, rzeżucha, gorczyca, kiełki gorczycy, bazylia, tymianek, kminek.

Jaja.

Chlor

Zapewnia równowagę kwasowo - zasadową płynów ustrojowych. Wspomaga procesy usuwania toksyn.

Sól kuchenna, pieczywo, potrawy solone.

Mleko i jego przetwory, żółty ser, potrawy solone.

Chrom

Zapobiega miażdżycy, obniża wysoki poziomo cholesterolu. Stabilizuje poziom cukru we krwi. Działa przeciwtrądzikowo. Obniża łaknienie. Pobudza transport aminokwasów do komórek, stymuluje działanie insuliny. Łagodzi depresję. Wzmacnia odporność.

Drożdże piwne, groszek zielony, kiełki groszku, cebula, kukurydza, skrzyp polny, karczochy, brokuły, szparagi, sałata, orzechy brazylijskie, kakao, kasze, płatki, otręby.

Wątroba wołowa, ryby i owoce morza, jaja, sery pleśniowe.

Cynk

Używany w leczeniu bezpłodności. Hamuje odkładanie się cholesterolu, zapobiega cukrzycy poprzez udział w wytwarzaniu insuliny. Utrzymuje w zdrowiu prostatę, przyspiesza gojenie ran i wzmacnia odporność. Stosowany w leczeniu schizofrenii.


Dynia i pestki dyni, słonecznik, kiełki słonecznika, otręby pszenne i kiełki pszenicy, grzyby, kakao, orzechy, groch, kiełki groszku, fasola, kiełki fasoli, soczewica, kiełki soczewicy, herbata, cebula, czosnek, kiełki czosnku, ryż, maliny, jagody, buraki, szparagi, marchew, seler pomidory, rzodkiew, drożdże, żyto, jęczmień, szpinak, mięta, tymianek, majeranek, bazylia, gorczyca, kiełki gorczycy, lubczyk, arnika, nagietek.

Mięso, wątroba, sery podpuszczkowe, ryby, owoce morza.

Fluor

Składnik kości i zębów, przeciwdziała próchnicy, zwiększa gęstość kości.

Herbata, fasola, kiełki fasoli, marchew, szpinak, ziemniaki, kapusta, sałata, brokuły, soja, kiełki soi, jabłka, produkty zbożowe.

Mleko i jego przetwory, ryby, wątroba, owoce morza, sery podpuszczkowe.

Fosfor

Pomaga rozwijać intelekt, odgrywa ważną rolę przy budowie kości, zębów i krwi, odnawianiu systemu nerwowego. Uczestniczy w równowadze kwasowo-zasadowej i procesach przemiany
materii. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie nerek oraz pracę serca.

Fasola, kiełki fasoli, groch, kiełki groszku, czosnek, cebula, seler, marchew, por, pomidory, winogrona, soja, kiełki soi, borowiki suszone, maliny, drożdże, kakao, produkty zbożowe.

Sery podpuszczkowe, sery twarogowe, jaja, mięso, ryby.

Jod

Wchodzi w skład hormonów tarczycy, zapobiega powstawaniu wola endemicznego, wspomaga odchudzanie przyśpieszając przemianę materii i ułatwiając spalanie tłuszczu i węglowodanów. Wchodzi w skład mięśni, skóry i płynów ustrojowych. działanie antyrakowe.

Szpinak, cebula, glony morskie i sinice (listownica, spirulina, krasnorosty, morszczyn), porosty (płucnica, chrobotki), rzeżucha, rzepa, przytulia, czosnek, kiełki czosnku, estragon, dziki bez czarny, ziemniaki, szparagi, marchew, bób, płatki owsiane, ryż, ananas, karczochy, szparagi.

Sól kuchenna jodowana, ryby, owoce morza, masło, jaja, sery, mleko.

Magnez

Pierwiastek "życia". Bierze udział prawie we wszystkich procesach jakie zachodzą w organizmie. Składnik tkanki kostnej, zębów, mięśni i enzymów. Bierze udział w przemianie cukrów, reguluje działanie układu nerwowego, działa
przeciwmiażdżycowo obniżając poziom cholesterolu we krwi, chroni układ hormonalny przed wpływami
mutacyjnymi środowiska. Wspomaga pracę mięśni, przeciwdziała depresji, zapobiega tworzeniu kamieni żółciowych i nerkowych.

Orzechy, nasiona, zielone warzywa liściaste, ziemniaki, awokado, banany, kiwi, brokuły, zarodki pszenne, trawa pszenicy, trawy zbóż, pszenicy, lucerny, jęczmienia, kakao, gorzka czekolada, kukurydza, mak, buraki, siemię lniane, owies, soja, kiełki soi, kasze (gryczana, jęczmienna, manna), ryż, fasola, groch, migdały, rodzynki, suszone śliwki, pomidor, pietruszka (korzeń i natka), kozieradka, kiełki kozieradki, babka, ogórecznik, glony, dziurawiec, fiołek polny, siemię lniane, lubczyk, mięta, nagietek, pokrzywa, szałwia.

Owoce morza.

Mangan

Poprawia wzrok, zmniejsza objawy trądziku. Poprawia trawienie i wchłanianie węglowodanów, tłuszczów i białek. Wpływa na dobrą pracę układu nerwowego i mózgu. Chroni przed wolnymi rodnikami. Podkręca libido, sprawność seksualną i płodność.

Żurawina, herbata, pieprz, soja, kiełki soi, płatki owsiane, kakao, szpinak, sałata, groch, fasola, ryż, kokos, maliny, figi, banany, cebula, ciemny miód, ananas, koniczyna kiełki koniczyny, lucerna, kiełki lucerny, wyka, kozieradka, kiełki kozieradki, nostrzyk, grzyby, cykoria, babka, żywokost, orzechy, jagody, goździki, migdały, ziarna słonecznika, kiełki słonecznika, kasze.

Owoce morza.

Miedź

Chroni włosy, współtworzy czerwone krwinki, zapobiega uszkodzeniu błon
komórkowych, usuwa wolne rodniki, hamuje procesy rakotwórcze, zmniejsza
stężenie cholesterolu we krwi, wzmacnia układ krwionośny, poprawia pracę mózgu.

Orzechy, grzyby, buraki, cebula, szpinak, por, pomidory, nasiona zbóż, kalarepa, winogrona, jabłka, pomarańcze, rośliny strączkowe, kakao, czekolada, mocna kawa, pieprz, rodzynki, szpinak, sałata, banany, maliny, aloes, babka, głóg, krwawnik, kozieradka, kiełki kozieradki, siemię lniane, lubczyk, łopian, mniszek, orzech włoski, świetlik, szałwia, jarzębina, mięta, morszczyn, spirulina, krasnorosty, płucnica islandzka.

Wątroba, ryby, owoce morza.

Molibden

Uczestniczy w procesach odtruwania organizmu, hamuje rozwój raka, działa przeciwtrądzikowo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwłuszczycowo, przyspiesza gojenie ropni.

Warzywa strączkowe, kiełki fasoli, kiełki groszku, kiełki ciecierzycy, kiełki soczewicy, kiełki soi, kapusta czerwona, kiełki kapusty, kasza gryczana, ryż, pełne ziarna zbóż.

Mleko i sery, wątroba, wołowina, jaja.

Potas

Wspomaga pracę mięśni i sytemu nerwowego. Wpływa na równowagę gospodarki wodnej we krwi i tkankach organizmu. Utrzymuje w dobrej kondycji umysł, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, wspomaga leczenie hipoglikemii (niskiego poziomu cukru we krwi). Chroni przed zwyrodnieniem stawów. Pełni kluczową rolę przy prawidłowej aktywności mięśnia sercowego, dotlenia mózg, wspomaga działanie mięśni i pracę nerek.

Brokuły, ziemniaki w "mundurkach", zielone warzywa liściaste, szpinak, owoce cytrusowe, banany, suszone owoce, rośliny strączkowe, groszek, kiełki groszku, zarodki pszenne jęczmienia, awokado, buraki, brzoskwinie, śliwki, sok pomidorowy, fasola, kiełki fasoli, boćwina, morele, babka, szałwia, dzika róża, pokrzywa, mniszek, cykoria, mięta, lubczyk, kozieradka, kiełki kozieradki, kolendra, majeranek, nagietek, arnika, bazylia, pestki dyni i słonecznika, kiełki słonecznika, kabaczek, migdały, szpinak, orzechy, ziarna zbóż, winogrona.

Mleko i jego przetwory, mięso, ryby.

Selen

Wraz z witaminą E szczególnie chroni serce i układ krążenia przed zmianami
chorobowymi, oraz wzmacnia sprawność funkcjonowania układu odpornościowego. Przedłuża młodość, wpływa na odporność organizmu i utrzymuje ciało fizyczne w dobrej kondycji dając młody wygląd. Pomaga w wydalaniu z organizmu szkodliwych metali ciężkich
i uczestniczy w wytwarzaniu hormonopodobnych substancji.

Drożdże piwne, czosnek, kiełki czosnku, nieoczyszczona sól morska i kopalna, ziarno z pełnego przemiału, otręby owsiane, kiełki pszenicy, kukurydza, cebula, chrzan, koper, szpinak, nasiona słonecznika, kiełki słonecznika, orzechy, pomidory, grzyby.

Nerki, wątroba, jaja, mleko i jego przetwory, ryby.

Siarka

Uczestniczy w syntezie kolagenu oraz keratyny. Ułatwia detoksykację. Wchodzi w skład białek budujących:
włosy, paznokcie i skórę. Aktywność
przeciwbakteryjna. Podnosi odporność, bo podwyższa produkcję przeciwciał.
Działa antyoksydacyjne, niszcząc wolne rodniki.

Czosnek, kiełki czosnku, pietruszka, groch, kiełki groszku, fasola, kiełki fasoli, cebula, kapusta, seler, rzodkiewka, rzepa, orzechy laskowe, migdały i rzeżucha, gorczyca, kiełki gorczycy, rukiew, owoc dzikiej róży, kozieradka, kiełki kozieradki, stulisz,  chrzan, borówka, krwawnik, kakao, kalafior, kalarepa, brukselka.

Sery podpuszczkowe, mięso, ryby, jaja.

Sód

Reguluje gospodarkę wodną
(objętość osocza, ciśnienie osmotyczne płynów pozakomórkowych), wpływa na równowagę kwasowo-zasadową,
bierze udział w kurczliwości mięśni. Chroni przed utratą płynów, ma właściwości zasadowe. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego.

Sól, algi, korniszony, boćwina, seler, koper włoski, mniszek lekarski, pieczywo.

Ryby solone, sery podpuszczkowe.

Wapń

Przeciwnowotworowe działanie. Zapobiega rozwojowi polipów i raka okrężnicy. Zapobiega krzywicy, osteoporozie, drganiom mięśni. Łagodzi bezsenność i nerwowość. Wzmacnia zęby i kości. Bierze udział w kurczliwości mięśni, przewodnictwie bodźców nerwowych, przepuszczalności błon komórkowych, regulacji pobudliwości nerwów, krzepliwości krwi. Ma działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne.

Brokuły, warzywa liściaste ciemnozielone, szpinak, pietruszka, jarmuż, wodorosty nori i morszczyn, rukiew wodna, dymka, pomarańcze, kalarepa, suszone figi, poziomki, porzeczki, jeżyny, maliny, truskawki, tofu, rzepa, fasola, kiełki fasoli, seler, groch, kiełki groszku, chrzan, czosnek, kiełki czosnku, kukurydza, marchew, majeranek, kozieradka, kiełki kozieradki, bazylia, hyzop, mięta, arnika, nagietek, cząber, tymianek, suszone owoce.

Sery podpuszczkowe, twaróg, sardynki, śledzie, jaja.

Żelazo

Leczy niedokrwistość, dba o krwinki.
Wspomaga przenoszenie tlenu przez krwinki czerwone. Dodaje energii i apetytu. Umożliwia oddychanie komórkowe.

Nasiona dyni, zarodki pszenne, trawy zbóż, pszenicy, lucerny, jęczmienia, pietruszka, trawa prosa, fasolka szparagowa, brzoskwinie, morele, szpinak. Żyto i owies, migdały, warzywa strączkowe, soczewica, kiełki soczewicy, rodzynki, płatki owsiane, pszenica, ryż, rodzynki, daktyle, maliny, porzeczki, banany, jabłka, wiśnie, szpinak, mięta, kozieradka, kiełki kozieradki, tymianek, majeranek, koniczyna, kiełki koniczyny, lubczyk, bylice, pokrzywa, hyzop, pietruszka (natka), seler, groch, kiełki groszku, brukselka, pomidory, cebula, kapusta, sałata, drożdże, grzyby, miód, orzechy, czekolada, seler, soja, kiełki soi, bób, koper, borówki, agrest, żurawina, śliwki suszone, quinoa, karczochy.

Mleko, jaja, owoce morza, wątroba, wołowina.

Makroelementy

Makroelementy to pierwiastki stanowiące większość (w przeciwieństwie do mikroelementów) w naszych organizmach. Są niezbędne do ich prawidłowego funkcjonowania. To pierwiastki, których dobowe zapotrzebowanie w diecie człowieka przekracza 100 mg na dobę i stanowią nie mniej niż 0,1% masy organizmu człowieka. Należą do nich:

  • Tlen
  • Węgiel
  • Wodór
  • Azot
  • Wapń
  • Fosfor
  • Potas
  • Sód
  • Chlor
  • Siarka

Mikroelementy

Mikroelementy to pierwiastki śladowe, które występują w organizmie w minimalnych ilościach. Podobnie jak makroelementy są niezbędne do właściwego rozwoju, a ich niedobór powoduje zakłócenia w prawidłowym funkcjonowaniu. Do mikroelementów zalicza się:

  • Żelazo
  • Magnez
  • Mangan
  • Miedź
  • Cynk
  • Molibden
  • Bor
  • Jod
  • Fluor
  • Chrom
  • Selen

Najnowsze badania udowodniły, że zalecane dotychczas dawki dzienne (RDA) witamin i mikroelementów są za małe. 

Stres, zanieczyszczenie środowiska, chemikalizacja pożywienia, zanieczyszczenie organizmu, choroby, uszkodzone DNA komórki, osłabienie organizmu, starzenie się itp. powodują zwiększenie dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały.


Źródła:

Gawęcki J., Witaminy, Poznań 2002.

http://espz.pl/materialy/BIOPIERWIASTKI.pdf

http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/pokazy/ebook_skladniki_mineral.pdf 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium