Bio nasiona na kiełki chia
Opis
Ekologiczne kiełki chia firmy Bavicchi
Bio kiełki chia — właściwości:
- Chronią przed nowotworami, dzięki zawartości przeciwutleniaczy.
- Stymulują pracę mózgu.
- Zawierają zdrowe tłuszcze roślinne i mikroelementy, ułatwiają transport tlenu przez krew do komórek i tkanek.
- Zapobiegają zawałowi i innym chorobom serca, wspomagając pracę układu krążenia.
- Wspierają leczenie cukrzycy, dzięki spowalnianiu rozkładu węglowodanów na cukry proste.
- Przedłużają okres nawadniania organizmu, dzięki swym hydrofilowym właściwościom.
- Dodają energii – zawarte w nich elektrolity wspierają procesy życiowe każdej komórki naszego organizmu.
- Pomagają w utrzymaniu równowagi jonowej organizmu.
- Poprawiają działanie układu pokarmowego.
- Regulują kwasowość organizmu.
- Wspomagają rozwój mięśni.
- Polepszają proces wydalania szkodliwych substancji metabolicznych.
- Wspierają rozwój dzieci i młodzieży w okresie dojrzewania.
- Przyspieszają regenerację tkanek podczas ciąży i karmienia piersią.
- Wspierają pracę gruczołów, przede wszystkim nadnerczy i tarczycy.
- Regulują poziom cholesterolu.
- Dzięki dużej zawartości kwasów omega-3, są znakomitym uzupełnieniem diety wegetariańskiej.
- Polepszają libido.
- Mogą stanowić składnik diety bezglutenowej.
- Wspomagają również leczenie hipoglikemii i celiakii.
- Wspierają rozwój dziecka w okresie ciąży, dzięki dużej zawartości kwasu foliowego.
- Wzmacniają kości, zęby i paznokcie, dzięki dużej zawartości wapnia.
- Dzięki dużej zawartości białka stanowią pełnowartościowe uzupełnienie diety osób aktywnych.
- Pomagają w odchudzaniu.
- Są wysokoenergetycznym posiłkiem idealnym dla sportowców – były głównym pożywieniem wojowników za czasów Azteków.
- Wspomagają rozwój mięśni.
- Wspierają proces trawienia, dzięki zawartości błonnika.
I wiele, wiele więcej...
Bio kiełki chia to naturalne lekarstwo
Wartości odżywcze ekologicznych kiełków chia:
Witaminy:
- A
- witaminy z grupy B
- D
- E
Składniki mineralne:
- Żelazo
- Cynk
- Potas
- Wapń
- Bron
- Fosfor
Pozostałe:
- Kwas foliowy
- Kwasy omega-3 i omega-6
- Błonnik
- Przeciwutleniacze
Organiczne kiełki są też bardzo bogate w kwasy nukleinowe DNA i RNA,
które mają regenerujący wpływ na komórki organizmu.
Organiczne kiełki chia
Waga: 15 g
Data ważności: 11. 2024r
Uprawa:
Namaczanie: 5-10 minut
Płukanie: raz dziennie, póki nie wyrosną pierwsze listki, wówczas zwiększ częstotliwość do 2-3 razy dziennie
Kiełkowanie: 6-8 dni
Organiczne kiełki chia w kuchni
- Mają łagodny smak orzechowy.
- Kiełki chia mogą być spożywane jedynie jako składnik innych produktów pieczonych w zawartości maks. 5%.
- Nasiona należy stosować po uprzednim namoczeniu w wodzie. Wchłaniają one wodę w proporcjach 9:1, dzięki czemu zwiększają objętość pozostawiając tę samą wartość kaloryczną.
- Namoczone kiełki tworzą niezwykle odżywczą piankową galaretkę, którą można podawać w formie puddingu.
- Stanowią znakomity dodatek do sałatek i kanapek.
- Dobrze komponują się z owocami.
- Urozmaicają smak wypieków.
- Wytworzona z nich galaretka stanowi znakomity zamiennik tłuszczów w przepisach.
- Jeśli zmniejszymy proporcje wody do 8:1, dodając nasiona chia do pieczywa, znacznie przedłużymy jego świeżość.
- Mogą również stanowić zamiennik jajek w wypiekach.
- Wystarczy raz dziennie dodać 1,5 łyżeczki kiełków do ulubionego napoju lub potrawy, aby w pełni korzystać z ich bezcennych właściwości.
Ciekawostka
• Meksykańscy Indianie potrzebowali zaledwie 1 łyżeczki nasion chia dziennie, by móc maszerować całą dobę.
Nie weryfikujemy opinii. Wyświetlamy wszystkie opinie.
Izabella
Dzięki za porady! Dobrze że natrafiłam na te kiełki.