Kiełkownica 3-Słoikowa Eschenfelder

Opis
Kiełkownica 3-Słoikowa Eschenfelder
Kiełki - apteka natury
Kiełki, roślinki mierzące ledwie pół centymetra mają tyle samo wartości odżywczych, co cała dorosła roślina. Kiełki to bogactwo składników odżywczych:
- Witamin: A, z grupy B, C, E, H
- Wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu, cynku, selenu, lit, czy chromu
- Aminokwasów
- Błonnika
- Enzymów
- Chlorofilu
- Saponin, flawonoidów i fitohormonów
Zawarte w kiełkującym ziarnie substancje odżywcze są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. Uprawą kiełków może zająć się każdy, ponieważ nie wymaga ona dużej przestrzeni ani szczególnej troski.
Czy wiesz, że ilość witaminy C podczas kiełkowania zwiększa się wielokrotnie? A w niektórych roślinach strączkowych nawet 80 razy w stosunku do suchego nasiona?
Kiełkownica 3-Słoikowa Eschenfelder zalety:
- Łatwa w obsłudze
- Niezwykle estetyczna, śmiało może być ozdobą każdej kuchni
- Higieniczna i bezpieczna, posiada odpowiednie atesty
- Woda myje całe kiełki. W kiełkach nie ma pleśni
- Hodujesz, ile chcesz i kiedy chcesz
- Niska cena
Jak kiełkować w Kiełkownicy 3-Słoikowej Eschenfelder?
W zależności od rodzaju nasion zbiór kiełków następuje po 5-8 dniach np: kiełki słonecznika. Natomiast kiełki ciecierzycy i kiełki soczewicy kiełkują już po 2-3 dniach! Taki system hodowli zabezpiecza kiełki przed rozwojem pleśni i bakterii. Wystarczy kilka dni i przez masz cały czas zapas świeżych, pożywnych kiełków dla całej rodziny.

Namocz nasiona prze co najmniej 8 godzin (strączkowe na 12 godzin).

Płucz kiełki dwa razy dziennie (rano i wieczorem) świeżą wodą.

Po płukaniu nasion wylej wodę.

Postaw słoik na stojaczku do góry dnem, aby nadmiar wody mógł spłynąć i aby powietrze mogło krążyć.
Gotowe kiełki pozostają świeże nawet 4-5 dni, jeśli przechowasz je w lodówce. Nie wymagają już płukania. Teraz możesz wysiać nowe nasiona w słoikach.
Budowa kiełkownicy 3-Słoikowej Eschenfelder
- 3 szklane słoiki do kiełkowania o pojemności 0,75 litra z sitowym wiekiem ze stali nierdzewnej
- Stojak (stelaż) ze stali nierdzewnej
- Ceramiczna podstawka (do wyboru w kolorze białym lub antracytowym)
Polecamy do hodowli kiełków: brokuła, słonecznika, fasolki mung, soczewicy, czosnku, bazylii
Nie musisz chorować, nie musisz wyglądać na tyle lat, ile masz.
Zacznij stosować terapię sokami.
Ważne
Słoik na kiełki nie jest przeznaczony do nasion tworzących śluz, takich jak: rzeżucha, rukola, gorczyca, chia czy siemię lniane.
Dane Techniczne
Marka | Eschenfelder |
Technologia | Słoikowa |
Materiał wykonania | Szkło (słoik)/stal nierdzewna (pokrywka słoika i stojaczek)/ceramika (tacka ociekowa) |
Waga | 2 kg |
Pojemność słoika | 750 ml |
Instrukcja obsługi w j. polskim | Tak |
Serwis gwarancyjny i pogwarancyjny | Tak |
Ustawiona moderacja, brak weryfikacji, każdy może dodać opinię. Nie weryfikujemy, czy ktoś kupił dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie
Alicja
Bardzo jestem zadowolona z zakupów na terapiasokami. Przyzwoite ceny, szybka realizacja zamówienia oraz miła obsługa. Słoiki na 5. Polecam.
Maciej
Prosty i szybki sposób na kiełkowanie, polecam sklep
Olga S.
Banalnie proste urządzenie a jaki efekt. Dziękujemy za diety. Zmodyfikowaliśmy posiłki, bóle głowy ustąpiły, czekamy na zwiększenie odporności.Dziękujemy za pomoc i za ludzkie podejście. Wszystkiego dobrego.
Zbyszek
Proste urządzenie prawie każdy może samodzielnie wykonać i nie musi dać się wykiwać.
Terapia Sokami
Panie Zbigniewie, pomijając walor estetyczny (szkło dmuchane, zdobienia), to oczywiście ma Pan rację, można samodzielnie zrobić taką kiełkownicę robiąc dziurki w nakrętkach zwykłych słoików. Należy jednak pamiętać, że zwykłe nakrętki nie są odporne na rdzę. Rdza natomiast to tlenki metalu, które szkodzą w różnym stopniu. Pierwsze oznaki zatrucia to uszkodzenia wątroby i zaburzenia pokarmowe, więc odradzamy takie rozwiązanie. Nie warto jednak rezygnować z kiełków i ich właściwości zdrowotnych.
Judyta Trach
Kupiłam i jestem bardzo zadowolona, wygląda przecudnie w mojej kuchni, kiełkuję z powodzeniem, mogę polecić wszystkim "Kiełkownikom". Dzieci mają też swój udział, płuczą i patrzą jak rosną, potem jedzą :) Zawsze to jakaś edukacja. kiełkujemy brokuły, z uwagi na "Sulforafan" — antyrakowy związek, który zawierają brokuły obecny. Wyczytałam, że gdy roślina powoli rośnie, lecznicza substancja zanika z każdym gramem. Dlatego właśnie dojrzałe brokuły mają do 100 razy mniejszą zawartość sulforafanu, niż kiełki. A warzywa mogą zawierać jedynie jego śladowe ilości. Zależy to również od przebiegu hodowli. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne kiełkowanie brokułu, co też czynię :)