Zadzwoń, doradzimy

(91) 822 80 22

723 501 601

biuro@terapiasokami.pl

do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

Czym są związki fitochemiczne?

0

Fitochemikalia są odżywczymi substancjami roślinnymi, które mają właściwości ochronne i zapobiegają chorobom. Substancje te służą rośliną do ochrony, ale ostatnie badania pokazują, że mogą one również ochraniać ludzi przed chorobami. Istnieje ponad 1000 znanych fitosubstancji.

Niektóre fitochemikalia są dobrze znane:

  • Likopen, znajduje się w pomidorach,
  • Izoflawony w kiełkach soi,
  • Flawonoidy w owocach.

Pamiętaj, że fitosubstancje zawarte w soku wchłaniają się szybciej, ale tylko wtedy, gdy wyciśniesz sok z wyciskarki wolnoobrotowej. Zbyt wysokie obroty niszczą fitochemikalia zawarte w roślinach.

Jak działają fitochemikalia?
Istnieje wiele fitosubstancji i każdy działa inaczej. Oto kilka przykładów:

  1. Przeciwutleniające. Fitochemikalia mają przede wszystkim działanie przeciwutleniające i chronią nasze komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Zmniejszają ryzyko rozwoju pewnych typów raka.
    Fitosubstancje o aktywności antyoksydacyjnej to: siarczki allilowe (sok z cebuli, kiełki pora, kiełki czosnku), karotenoidy (soki owocowe, sok z marchwi), flawonoidy (soki owocowe, soki warzywne), polifenole (herbata, sok z winogrona).
  2. Działanie hormonalne — menopauza, osteoporoza. Izoflawony, obecne w kiełkach soi, naśladują ludzkie estrogeny i pomagają zmniejszyć objawy menopauzy i osteoporozy.
  3. Stymulacja enzymów. Indole, które znajdują się w soku z kapusty, stymulują enzymy, które neutralizują negatywne działanie estrogenów, dzięki czemu mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka sutka. Inne związki fitochemiczne związane z enzymami to inhibitory proteazy (kiełki soi i fasoli) oraz terpeny (soki z owoców cytrusowych i wiśni).
  4. Interferencyjna replikacja DNA. Saponiny, które znajdują się w kiełkach fasoli, zakłócają replikację DNA komórek, zapobiegając w ten sposób rozmnażaniu się komórek nowotworowych. Kapsaicyna, znajdująca się w ostrej papryczce, chroni DNA przed czynnikami rakotwórczymi.
    Jeśli wysuszysz paprykę w dehydratorze, możesz korzystać z niej do przyprawiania potraw lub dodawać do soku, aby zwiększyć jej przyswajalność. Pamiętaj, że wysuszone w dehydratorze produkty zachowują nawet 96% składników odżywczych.
  5. Działanie antybakteryjne. Allicyny znajdujące się w kiełkach czosnku mają właściwości antybakteryjne.
  6. Ochrona ścian komórkowych. Niektóre fitochemikalia wiążą się ze ścianami komórek zapobiegając przywieraniu do ścian komórek patogenów. Takie działanie mają m.in. proantocyjanidyny obecne w żurawinie. Spożywanie soku z żurawiny zmniejsza ryzyko infekcji dróg moczowych i poprawia zdrowie jamy ustnej.

W jaki sposób możemy przyswoić wystarczająco dużo fitochemikaliów?
Pokarmy zawierające związki fitochemiczne są już częścią naszej codziennej diety. Fitosubstancji nie znajdziesz jednak w rafinowanych produktach, takich jak olej, cukier lub alkohol. Niektóre produkty, takie jak pieczywo pełnoziarniste lub makaron, warzywa, ziarna, owoce i zioła, zawierają wiele ważnych związków fitochemicznych.

Najprostszym sposobem na dostarczanie organizmowi największej ilości fitochemikaliów jest picie świeżo wyciśniętego soku z owoców (jagody, żurawiny, wiśnie, jabłka, ...) i warzyw (kalafior, kapusta, marchew, brokuły, ...). Zaleca się wypijać codziennie sok z co najmniej 5 do 9 porcji owoców lub warzyw. Owoce i warzywa są również bogate w minerały, witaminy i błonnik i mają niską zawartość tłuszczów nasyconych

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium