Zadzwoń, doradzimy

(91) 822 80 22

723 501 601

biuro@terapiasokami.pl

do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
Dlaczego Soki


a nie warzywa
i owoce
w całości?

więcej...

Dlaczego wyciskarka


...a nie
sokowirówka?

więcej...

Witaminy i minerały

Gdzie szukać
i jak uzupełnić niedobory?

więcej...

Sklep Prokonsumencki

Rzetelna Firma

Dlaczego warto pić soki?

4

1. Większe i szybsze przyswajanie w soku

W ciągu 15 minut przyswajamy wartości odżywcze zawarte w sokach i to prawie w 90 %.
Witaminy, enzymy, fito substancje trafiają do krwiobiegu w ciągu 15 minut i są przyswajalne prawie w 90 %. 

Substancje zawarte w warzywach i owocach zjedzonych w całości, trafiają do krwiobiegu po ok. 5 -7-12 godzinach i są przyswajane w około 20%. 

Dlaczego tak się dzieje?

Forma półpłynna. Układ pokarmowy, musi doprowadzić wszystko, co zjemy do formy półpłynnej (ale pamiętaj, popijanie posiłków nie pomaga, a wręcz szkodzi). Inaczej organizm nie jest w stanie niczego przyswoić.

Potrzebne enzymy. Do przyswojenia wartości odżywczych z marchewki, organizm musi użyć, dużej liczby enzymów wytwarzanych przez między innymi wątrobę i trzustkę. 

Jeśli nasza wątroba i trzustka nie są w najlepszym stanie, to nie wytworzą potrzebnych enzymów. Jeśli nie wytworzą enzymów, to nie przyswoimy wartości odżywczych z marchewki, chociaż ją zjemy. Mało tego, bardzo obciążymy wątrobę i trzustkę i mocno je osłabimy. 

Do przyswojenia soku z marchewki, potrzebujemy nieporównywalnie mniej enzymów. Przyswajając sok, nie obciążymy tak mocno układu trawienia jak obciążylibyśmy jedząc marchewkę.

2. Więcej energii po sokach

Nie tracimy energii na trawienie. Jeśli wypijemy sok, nie tracimy energii na trawienie. Jeśli jemy warzywa i owoce w całości, organizm 80% swojej energii przeznacza na trawienie. Nie starcza wtedy energii na procesy regulacji, samo leczenia, oczyszczania z toksyn. Inaczej mówiąc, nie mamy siły do życia lub mamy jej za mało.

3. Wartość biologiczna soku.

Soki dostarczają nam biologiczną esencje roślin z najmniejszymi z możliwych stratami. Badania naukowe wykazują, że wypicie soku z jednego kilograma warzyw lub owoców, jest ekwiwalentem zjedzenia kilku kilogramów tych produktów.

Komentarze do wpisu (4)

4 sierpnia 2018

Nie dokonca jest to prawdą że zjedzie 1kg owoców jest tak samo zdrowe jak wypicie soków z tego 1kg owoców. Są już liczne badania które potwierdzają że całe owoce są dużo zdrowsze niż sok z nich.

18 grudnia 2019

KoLego podaj te badania to CI uwierze

19 grudnia 2019

Jurek, badań jest wiele. Przyswajanie witamin, fito substancji jest dużo wyższe jeśli wypijemy sok niż jeśli zjemy np marchewkę w całości. Przygotowujemy dzisiaj artykuł o b-eta karotenie i jego przyswajaniu. Na podstawie: Women Health. 2012;52(8):731-43. doi: 10.1080/03630242.2012.728189. Dotyczy stężenia beta-karotenu po wypiciu soku w porównaniu do stężenia beta-karotenu po zjedzeniu w całości warzywa. Badano osoby, które przeżyły raka. Dzięki, ze nas czytasz. Napisz czym jesteś zainteresowany to przygotujemy. Może chciałbyś otrzymać ( za zaangażowanie) w prezencie dietę, niekoniecznie sokową, lub sokową. Jaką chcesz. Dla siebie lub kogoś bliskiego. Z przyjemnością przygotujemy.

11 czerwca 2020

trawienie sokow zaczyna sie juz w jamie ustnej, calego owocu dopiero w zoladku-zatem zanim jedno i drugie przejdzie przez caly uklad pokarmowy, duzo wiecej wartosci zostanie wchlonionych z soku. Drugie - daj dziecku sok zrobiony z jarmuzu jablka naci selera i winogorna - wypije ze smakiem, daj mu to samo na talerzu - zje jablko i klika winogron, wiecej nie da rady, warzyw nie ruszy bo sa bleeee. Poza blonniekiem, ktorego wiecej jest w calym owocu, soki sa duuuzo lepsze.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium