Zadzwoń, doradzimy

(91) 822 80 22

723 501 601

biuro@terapiasokami.pl

do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

Zapisz sie do newslettera

Zapisz sie do newslettera
Kategorie blog
Dlaczego Soki


a nie warzywa
i owoce
w całości?

więcej...

Dlaczego wyciskarka


...a nie
sokowirówka?

więcej...

Witaminy

Gdzie szukać witamin
i jak uzupełnić
niedobory

więcej...

Dlaczego warto pić soki?

2

11 KORZYŚCI PICIA SOKÓW ŚWIEŻO WYCIŚNIĘTYCH

1.  Przyswajasz w 15 minut substancje bioaktywne:
KAROTENOIDY, POLIFENOLE i FLAWONOIDY
chroniące DNA przed negatywnymi zmianami. Blokujące powstawania stanów zapalnych, blokujące rozwój fazy inicjacji powstawania raka. Bioaktywne  Substancje roślinne wspomagają przepływ informacji między komórkami rakowymi i otaczającą je tkanką. Uniemożliwiają niepohamowany rozwój komórek rakowych.

ANTYOKSYDANTY, FITOSTEROLE, SAPANINY, GLUKOZYNOLANY, KWASY FENOLOWE,, IZOFLAWONY takich związków jest tysiące lecza, chronią a zawarte są tylko w roślinach. W owocach, warzywach, ziołach.

Roślinne substancje zawarte w sokach trafiają do krwiobiegu w ciągu 15 minut i są przyswajalne prawie w 90%.
A substancje zawarte w warzywach i owocach zjedzonych w całości? Trafiają do krwiobiegu po ok. 5 godzinach i są przyswajane w 20%. Spora różnica, prawda?

Dlaczego tak się dzieje? Układ pokarmowy musi doprowadzić wszystko, co zjemy, do formy półpłynnej. Do przyswojenia wartości odżywczych  np. z marchewki organizm musi użyć dużej liczby enzymów, wytwarzanych przez wątrobę i trzustkę. Do przyswojenia soku z marchewki potrzebujemy nieporównywalnie mniej enzymów – więc nie obciążamy układu trawiennego.

Soki pozbawione są również... nierozpuszczalnego błonnika, który w całych owocach osłabia proces wchłaniania substancji odżywczych. W wyciśniętym soku pozostaje jedynie błonnik rozpuszczalny, który wspomaga działanie enzymów.

2.   Powiedz „do widzenia” toksynom.  A w organizmie zalegają ich kilogramy... Minerały organiczne, naturalne witaminy (lewoskrętne), enzymy, flawony, kwas foliowy itp.  wymiatają z Twojego organizmu toksyczne substancje. Czy wiesz,że aby uchronić się przed substancjami rakotwórczymi pochodzącymi ze środowiska,w którym żyjemy powinniśmy regularnie pic sok z jarmużu, sok z trawy pszenicznej i sok jagodowy. Oczywiście wszystko świeżo wyciśnięte.

 3.  Więcej energii. Mniej energii na trawienie – więcej dla Ciebie. Jeśli jemy warzywa i owoce w całości, organizm 80% swojej energii przeznacza na trawienie – a mniej na procesy regulacji, samoleczenia, oczyszczania z toksyn. Świeżo wyciskane soki zawierają własne, endogenne enzymy, dzięki którym właściwie… trawią się same, nie obciążając Twojego organizmu.

4.    Podkręć przemianę materii. Błonnik zawarty w sokach pobudza do pracy enzymy trawienne. No dobrze, a czy owoce i warzywa nie zawierają błonnika? Zawierają – ale przyswojenie takiej jego ilości jest niemożliwe bez przejadania się.

5.    Powiedz „do widzenia” toksynom.  A w organizmie często zalegają ich kilogramy... Minerały organiczne, naturalne witaminy (lewoskrętne), enzymy, flawony, kwas foliowy itp.  wymiatają z Twojego organizmu toksyczne substancje.

6.    Lecz się… naturalnie. Świeżo wyciskane soki zawierają łatwo przyswajalne tłuszcze, białka, enzymy, antybiotyki, hormony, witaminy i inne zdrowe substancje w o wiele większym stężeniu, niż całe owoce.  Dzięki temu picie soków naturalnie wzmacnia odporność i reguluje gospodarkę hormonalną. Świeże soki w przeciwieństwie do chemicznych leków nie osłabiają odporności, a ją zwiększają.

7.    Równowaga kwasowo-zasadowa. Zielone soki alkalizują organizm, przywracając równowagę w organizmie. Dlaczego to takie ważne? W dzisiejszych czasach prawie każdy ma zakwaszony organizm – a wszystkiemu winna dieta bogata w cukier, sól, białą mąkę i produkty przetworzone. Dlatego soki warzywne to podstawa w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, raka...
Pamiętaj – takie działanie mają soki warzywne, najlepiej zielone. Soki z owoców zawierają wiele cukrów, więc w nadmiarze też mogą prowadzić do zakwaszenia.

8.    Regeneracja komórek i spowolnienie procesu starzenia. Świeżo wyciskane soki neutralizują wolne rodniki, które sieją spustoszenie w Twoim organizmie. Są odpowiedzialne za np. powstawanie nowotworów, przedwczesne starzenie się i wiele schorzeń.

9.    Czysta krew. Świeżo wyciskane soki oczyszczają krew z toksyn i wspomagają pracę organów wewnętrznych. Doskonale wpływają na oczy, zapobiegają między innymi zaćmie. Zapewniają też właściwe nawilżanie skóry.

10.    Bilans dla zdrowia. Prawidłowy bilans sodowo-potasowy. W naszych organizmach jest za dużo sodu. Prawidłowy, minimalny stosunek potasu do sodu wynosi 5:1. Ale…w naszych organizmach stosunek do sodu wynosi często nawet 1:2.
Soki z warzyw i owoców zawierają potas i śladowe ilości sodu, więc pomagają przywrócić tę równowagę.

Prawidłowa równowaga sodu i potasu

Zawartość potasu w mg w 100 g  surowca wynosi:

  • Pietruszki 727
  • Brokuł 382
  • Awokado 603
  • Marchewki  343
  • Szpinak 469
  • Seler 47


Objawy niedoboru potasu:

  • problemy z koncentracją
  • ciągłe zmęczenie
  • nerwowość
  • osłabienie
  • arytmia serca
  • skurcze mięśni


11.    Koniec z niedoborami makro- i mikroelementów. Naszemu organizmowi stale brakuje cynku, selenu, boru i nie tylko. Świeżo wyciskane soki zawierają mnóstwo witamin i minerałów – które przyswoisz szybciej, niż jedząc owoce i warzywa w całości.

Czy wiesz, że  Dr Walker, jeden z pionierów terapii sokami, dożył w dobrej kondycji do 99 lat? Średnia długość życia w USA za jego czasów wynosiła zaledwie 57 lat.


Pamiętaj: nieważne, co zjesz – ważne, co przyswoisz.

 

  Prasa Oleum – tłoczony na zimno więcej...

  Blender CI – najmocniejszy silnik więcej...

  Dehydrator IRD5 – zdrowe suszenie więcej...

Komentarze do wpisu (2)

23 listopada 2015

super kompendium dla początkujących

29 stycznia 2016

Ciekawe opracowanie. Dobrze, że się natknąłem w necie

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl