Zadzwoń, doradzimy

(91) 822 80 22

723 501 601

biuro@terapiasokami.pl

do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
Dlaczego Soki


a nie warzywa
i owoce
w całości?

więcej...

Dlaczego wyciskarka


...a nie
sokowirówka?

więcej...

Witaminy

Gdzie szukać witamin
i jak uzupełnić
niedobory

więcej...

Jak działa Terapia Sokami?

Sklep Prokonsumencki

Rzetelna Firma

Dlaczego Soki a nie warzywa i owoce w całości?

13

Dlaczego soki a nie warzywa i owoce w całości?

1. Bo łatwiej wypić sok

Bo łatwiej wypić sok niż zjeść np. 3 surowe buraki i garść pokrzywy.
WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca jeść 5 razy dziennie warzywa i owoce, by zapewnić sobie witaminy, minerały i inne fitosubstancje. Łatwiej i korzystniej dla organizmu jest wypić sok.
Jedna szklanka soku = jednej takiej porcji.

Świeże soki są naturalnym źródłem: karotenoidów, polifenoli, flawonoidów, antyoksydantów, fitosteroli, saponin, glukozynolanów, kwasu fenolowego, izoflawonów, enzymów i mnóstwa innych nazwanych i nienazwanych, odkrytych i nieodkrytych leczniczych substancji.

2. Bo szybciej przyswajasz składniki

Pijąc soki już w 15 minut przyswajasz aż w 90% substancji bioaktywnych zawartych w soku. Jedząc w całości warzywa, owoce, zioła przyswajasz tylko 20% cennych składników. Trafią one do krwiobiegu w ciągu 5-8 godzin, ale tylko wtedy, gdy Twój układ trawienny jest zdrowy. Jeśli masz już trochę lat albo jeśli jesteś otyły lub chory, to niestrawione warzywa i owoce mogą zalegać lub gnić w jelitach powodując stany zapalne. A jak wiesz, stany zapalne to prosta droga do chorób typu rak...

3. Łatwiej trawisz

  • Układ trawienny musi sprowadzić wszystko, co zjesz, do formy półpłynnej
  • Do przyswojenia wartości odżywczych ze zjadanych pokarmów organizm musi użyć wielu enzymów wytwarzanych między innymi przez wątrobę i trzustkę
  • Jeśli Twoja wątroba i trzustka są w kiepskim stanie, to nie wytworzą potrzebnych enzymów. Jeśli nie wytworzą enzymów w takiej ilości jak potrzeba, to nie przyswoisz wartości odżywczych z warzyw chociaż je zjesz
  • Mało tego, bardzo obciążasz wątrobę i trzustkę i mocno je osłabiasz
  • Do przyswojenia soku z potrzebujesz o wiele mniej enzymów. Pijąc sok, nie obciążasz układu trawienia w takim stopniu, jak jedząc pokarm w całości.

Nie jesteś zresztą w stanie zjeść takiej ilości warzyw, owoców, ziół ile potrzebuje Twój organizm do dobrego funkcjonowania. Warto zamiast tego wypić 2-3 szklanki soku w ciągu dnia. A najlepiej 5 szklanek.

Enzymy w sokach. Soki pozbawione są również nierozpuszczalnego błonnika, który w całych owocach, warzywach osłabia proces wchłaniania substancji odżywczych. W wyciśniętym soku jest tylko błonnik rozpuszczalny, który wspomaga działanie enzymów.

4. Mieszane soki - silniejszy efekt

Soki mieszane mają większą moc działania niż soki jednoskładnikowe. Taka wzajemna moc kilku składników to synergia. Badania potwierdzają, że dwa składniki zawarte w soku (lub więcej) działają lepiej niż jeden i dają silniejszy efekt.
Dlatego warto pić soki o złożonym składzie. Jak to działa?

5. Łączone soki to naturalne lekarstwo

Polecamy sprawdzone przepisy na soki w różnych dolegliwościach:

Naturalne aktywne substancje zawarte w sokach: karotenoidy, polifenole i flawonoidy:

  • Chronią Twoje DNA przed złymi zmianami, mutacją
  • Blokują powstanie stanów zapalnych
  • Blokują rozwój fazy inicjacji czyli powstania raka
  • Hamują przepływ informacji między komórkami rakowymi, tym samym osłabiają i niszczą komórki raka
  • Zatrzymują burzliwy rozwój komórek rakowych

Antyoksydanty, fitosterole, saponiny, glukozynolany, kwasy fenolowe, izoflawony... takich związków są tysiące. One leczą i chronią, a ich jedynym źródłem są rośliny.

Świeżo wyciskane soki zawierają łatwo przyswajalne:

  • Tłuszcze (np. awokado)
  • Białka
  • Enzymy
  • Hormony
  • Witaminy
  • i inne zdrowe substancje w o wiele większym stężeniu, niż całe owoce.

Świeże soki w przeciwieństwie do chemicznych leków nie osłabiają odporności, a naturalnie ją wzmacniają.

Sok z pomidorów w szczególnie dobrze wpływa na ze zdrowie Twoich kości. Badania wykazały, że brak likopenu, czyli substancji zawartej w pomidorze, wpływa na zwiększenie ryzyka wystąpienia osteoporozy.

Czy wiesz, że sok z dodatkiem czosnku i pora jest naturalnym prebiotykiem czyli substancją, która pobudza rozwój prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach? A wiadomo, że zdrowie zaczyna się od brzucha.

6. Soki oczyszczające organizm

Soki czyszczą organizm z toksyn. Powiedz „do widzenia” toksynom już teraz.
W organizmie zalegają kilogramy toksyn... Są one groźne dla Ciebie. Minerały organiczne, naturalne witaminy, enzymy, flawony, kwas foliowy, wymiatają z organizmu toksyczne substancje.
Czy wiesz, że aby uchronić się przed substancjami rakotwórczymi pochodzącymi ze środowiska, musisz regularnie pić np. sok z jarmużu, sok z trawy pszenicznej i sok jagodowy?
Wiadomo: wszystko świeżo wyciśnięte.

Soki bogate w błonnik wypłukują cholesterol, zapobiegają zaparciom i pomagają pozbyć się nadwagi. Usuwają zbędne kilogramy. Jeśli chcesz złagodzić uczucie pełności w żołądku wypij sok z:

  • Kopru włoskiego
  • Ogórków
  • Sałaty rzymskiej
  • Pomidorów

7. Soki odmładzające

Chcesz wyglądać młodziej? Chcesz czuć się młodziej? Pij świeżo wyciskane soki. Soki zapobiegają oznakom starzenia i spowalniają starzenie się komórek dzięki fitozwiązkom, witaminie C i dużej zawartości wody.
Wiele warzyw zawiera od 85% do 95% wody, co pomaga nawilżyć Twoją skórę i zmniejszyć zmarszczki. A fitozwiązki, znajdujące się we wszystkich sokach z owoców i warzywach chronią przed wczesnym starzeniem komórek i tkanek.
Fitozwiązki zapobiegają uszkodzeniom komórek, a uszkodzenia są spowodowane przez:

  • Stres
  • Słońce
  • Lekarstwa
  • Chemię w wodzie i jedzeniu
  • Zanieczyszczenia powietrza

Witamina C pomaga w tworzeniu kolagenu, który chroni komórki przed wirusami i bakteriami.

Wybierz jaskrawe czerwone i pomarańczowe warzywa, a otrzymasz dodatkowy zastrzyk beta-karotenu, który daje zdrowy blask Twojej skórze z naturalną, zdrową cerą. Chroni także Twoją skórę przed uszkodzeniem słońca. Podobnie likopen, znajdujący się w czerwonych warzywach, takich jak pomidory, działa jak naturalny krem przeciw słońcu.

Wybierz owoce niebieskie bogate w antocyjany, bo chronisz swój organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i silnie opóźniasz proces starzenia.

Antocyjany zawarte w soku są szybko przyswajane i:

  • Zapobiegają chorobom neurodegeneracyjnym jak choroba Alzheimera, czy demencja
  • Chronią układ sercowo-naczyniowy
  • Przeciwdziałają cukrzycy, miażdżycy, rakowi...

Niebieskie owoce mają też mnóstwo pierwiastków, składników mineralnych, witamin i przeciwutleniaczy, kwas askorbinowy i najcenniejsze związki polifenolowe.

Świeżo wyciskane soki neutralizują wolne rodniki, które uszkadzając zdrowe komórki sieją spustoszenie w organizmie. Wolne rodniki są przyczyną:

  • Powstania nowotworów
  • Wczesnego starzenie tkanek, organów, całego organizmu
  • Chorób układu krążenia i innych chorób cywilizacyjnych

8. Soki dają energię

Trudno uwierzyć, ale szklanka soku na czczo daje taki zastrzyk energii, jak filiżanka kawy.

9. Soki na przemianę materii

Błonnik zawarty w sokach pobudza do pracy enzymy trawienne i wzmaga przemianę materii.

No dobrze, a czy owoce i warzywa nie zawierają błonnika? Zawierają – ale przyswojenie takiej jego ilości jest niemożliwe bez przejadania się.

10. Soki a stres

Czy jest możliwe życie bez stresu? Możesz zminimalizować skutki stresu czyli zmniejszyć proces degeneracji komórek.
Stres może powodować zmęczenie i zły nastrój oraz brak energii. Stres niszczy w organizmie cenne składniki takie jak magnez i witamina C, ale na szczęście są soki. Wiele soków warzywnych zawiera te bardzo wartościowe substancje zwalczające lęki i depresję.

Potas i magnez znajdujący się w warzywach mogą również uspokoić Cię od wewnątrz, ponieważ "relaksują naczynia krwionośne" i utrzymują niższe ciśnienie krwi. Aby zmniejszyć skutki stresu, do soków dodaj warzywa liściaste takie jak szpinak czy sałata i wyciskaj sok z ziemniaków, papryki, fasolki szparagowej czy kopru włoskiego.

11. Soki a równowaga kwasowo - zasadowa

Świeże soki z zielonych roślin jak jarmuż czy szpinak to prosta droga do odkwaszenia organizmu.

Zielone soki alkalizują organizm, przywracając równowagę w organizmie. Dlaczego to takie ważne? W dzisiejszych czasach prawie każdy ma zakwaszony organizm – a wszystkiemu winna jest dieta bogata w cukier, sól, białą mąkę i produkty przetworzone. Dlatego soki warzywne to podstawa w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, raka...
Pamiętaj – takie działanie mają soki warzywne, najlepiej zielone. Soki z owoców zawierają wiele cukrów, więc w nadmiarze też mogą prowadzić do zakwaszenia.

12. Soki a dobry bilans sodowo - potasowy

W naszych organizmach jest za dużo sodu. Soki warzywne bogate w potas i wodę pomogą wypłukać nadmiar sodu z organizmu i przywracają prawidłową równowagę płynów ustrojowych.
Prawidłowy, minimalny stosunek potasu do sodu wynosi 5:1. Ale… w naszych organizmach stosunek potasu do sodu wynosi często nawet 1:2.
Soki z warzyw i owoców zawierają potas i śladowe ilości sodu, więc pomagają przywrócić tę harmonię.
Zawartość potasu w mg w 100g surowca wynosi:

  • Pietruszka 727
  • Awokado 603
  • Szpinak 570
  • Boćwina 540
  • Brokuł 382
  • Marchew 343
  • Burak 325
  • Seler 310

Objawy niedoboru potasu:

  • Problemy z koncentracją
  • Ciągłe zmęczenie
  • Nerwowość
  • Osłabienie
  • Arytmia serca
  • Skurcze mięśni

13. Soki a uzupełnianie niedoborów makro- i mikroelementów

Świeżo wyciskane soki to skarbnica mikroskładników (np. żelazo, cynk, bor, jod, selen) i makroskładników (np. białko, węglowodany, tłuszcze).

Często organizmowi stale brakuje cynku, selenu, boru i nie tylko. Świeżo wyciskane soki zawierają mnóstwo witamin i minerałów, które przyswajasz szybciej, niż jedząc owoce i warzywa w całości.

14. Soki świeżo wyciskane czy soki kartonowe?

Soki świeżo wyciśnięte wygrywają z sokami z kartonu. Soki kupione w markecie zawierają chemiczne substancje, takie jak: barwniki, konserwanty, regulatory kwasowości i bardzo dużo cukru.

15. Soki świeżo wyciskane czy soki jednodniowe?

Soki świeżo wyciskane są lepsze od soków jednodniowych. Co prawda soki jednodniowe nie zawierają konserwantów, ale nie zawierają też cennych enzymów, bo te są aktywne tylko do 15 minut od chwili wyciśnięcia.
Nie zawierają wielu witamin i fitosubstancji wrażliwych na światło, temperaturę i tlen. I cena ich jest bardzo wysoka. Zatem bardziej opłacalne jest wyciskanie soków w domowej wyciskarce.

Czy wiesz, że dr Walker, jeden z pionierów terapii sokami, dożył w dobrej kondycji do 99 lat?
Średnia długość życia w USA za jego czasów wynosiła wtedy zaledwie 57 lat.

Pamiętaj: nieważne, co zjesz – ważne, co przyswoisz

Terapia Sokami to naturalna terapia przywracania zdrowia i odmładzania organizmu. To terapia dająca energię i urodę. To błyskawiczny sposób na uzupełnienie niedoborów leczniczych i substancji naturalnych.
Picie soków jest najszybszym sposobem na przywrócenie równowagi w organizmie.

Jaka wyciskarka?

Nie da się pić świeżo wyciskanych soków bez posiadania wyciskarki. Najlepiej, aby miała mało obrotów ślimaka, bo tylko wtedy sok zachowuje max wartości odżywczych. Taki sok warto zabrać ze sobą do szkoły, pracy, czy na spacer. Samo zdrowie.
Nasze wyciskarki do soków mają najmniej obrotów ślimaka.

Zadzwoń, doradzimy

(91) 822 80 22
723 501 601

 

Komentarze do wpisu (13)

23 listopada 2015

super kompendium dla początkujących

29 stycznia 2016

Ciekawe opracowanie. Dobrze, że się natknąłem w necie

2 września 2017

Nie wiedziałam , że tak to jest.

6 września 2017

Wszystko, co naturalne, jest zdrowsze od chemii, od tabletek a jednak lekceważymy to. Warto korzystać z naturalnych FARMACEUTYKÓW jakimi sa soki. Ten artykuł prosto wyjaśnia co i dlaczego.

8 stycznia 2018

Braki w organizmie witamin, niedobory są przyczyną chorób. Zawsze warto uzupełniać poziom niezbedny do tego byc czuć sie zdrowo i miec energie na życie.

9 stycznia 2018

Fajny i rzeczowy artykuł. Wszędzie karmią nas reklamami o tabletkach i suplementach jakie to one są cudowne i szybko leczą jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. A tu proszę , mamy pod nosem tanie i naturalne sposoby leczenia i utrzymania zdrowia. Swoją drogą soki stają się coraz popularniejsze , bo mój szwagier kupił też wyciskarkę.

30 marca 2018

Są dostępne jakieś źródła naukowe potwierdzające te dobroczynne właściwości soków? Trzeba sobie uświadomić, że soki to w 10-15% cukry proste, które przez to, że są w formie soków (mała ilość błonnika - większość zostaje w sokowirówce w formie papki) bardzo szybko trafiają do krwiobiegu i powodują duży wyrzut insulinowy, to natomiast w dłuższej perspektywie prowadzi do insulinooporności mięśni, tkanki tłuszczowej i innych tkanek organizmu. To jest natomiast przyczyną cukrzycy typu 2. Jeśli chodzi o toksyny... jedynym narządem wewnętrznym człowieka, który jest w stanie usunąć jakiekolwiek toksyny z organizmu to wątroba, żadne suplementy, zioła, witaminy itp. nie usuwają toksyn z organizmu! Podczas przedawkowania leków np. paracetamolu, człowiek nie umiera od razu bo połknął 20 tabletek, umiera powoli przez kilka dni na niewydolność wątroby, która nie jest w stanie pozbyć się tak dużej ilości toksyn - lekarze pewnie zapomnieli, że mogli im podać soki...

16 kwietnia 2018

Łukaszu, nasz artykuł dokładnie wyjaśnia na czym polega fenomen soków. Poczytaj dokładnie, bazuj na sokach warzywnych, skoro obawiasz się wyrzutów insulinowych. Soki wspomagają pracę i działanie wątroby, trzustki, całego układu pokarmowego. W szerszym rozumieniu, są odpowiedzią na wiele dolegliwości. Życzymy powodzenia w kuracjach!

26 lipca 2018

Badania WHO mówią, że świeże soki wyciskane/tłoczone, z miąższem, są przyswajalne w 75 proc. w ciągu 15 minut, zaś surowe warzywa dopiero po 2-12 godzinach i tylko w 20 proc. Świeżo wyciskane soki są więc najbogatszym źródłem witamin (antyoksydacyjnych witamin C, A, E), gdyż nie wymagają już żadnych czynności konserwujących. Wybór odpowiedniej np. 1000 do 10 tys. obrotów na minutę, co niszczy większość witamin, podczas gdy głowica wyciskarki wykonuje ich jedynie na poziomie np. 40-50 / Hurom Alpha, Kuvings /. Nie zmienia się wtedy struktura składników odżywczych. Tak wyciśnięte soki, są esencją naturalnego bogactwa roślin. Korzystajmy więc z tego!

4 sierpnia 2018

A co z błonnikiem, który usuwany jest z pulpą?

20 września 2018

Aż nie chce się czytać takich bzdur. Zaczni myśleć logicznie !!! i troche poczytaj. ŁUKASZ

3 kwietnia 2019

Ja piję soki jarzynowe od trzech miesięcy i jestem zadowolona .Efekty ;znakomite samopoczucie ,skóra ,włosy .Warto jest pić soki i nikt mnie nie przekona ,że jest inaczej.Widze to na własnym przykładzie, a na efekty nie trzeba długo czekać !

3 kwietnia 2019

Ja piję soki jarzynowe od trzech miesięcy i jestem zadowolona .Efekty ;znakomite samopoczucie ,skóra ,włosy .Warto jest pić soki i nikt mnie nie przekona ,że jest inaczej.Widze to na własnym przykładzie, a na efekty nie trzeba długo czekać !

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium