Dieta wegetariańska

Opis
Dieta eliminująca jakikolwiek składnik wymaga skrupulatnego zbilansowania, by zmniejszyć ryzyko niedoborów. Aby dieta wegetariańska służyła naszym organizmom, musi być dobrze zbilansowana i odpowiednio skomponowana.
Dieta wegetariańska jest dietą alkalizującą, bogatą w błonnik, witaminy i składniki odżywcze. Nasz organizm poza witaminami potrzebuje odpowiedniej ilości białek, węglowodanów i tłuszczy, a także żelaza, które nasz organizm najszybciej przyswaja z czerwonego mięsa.
Jak wykazują badania, dobrym źródłem białek są rośliny strączkowe oraz produkty sojowe. Białka można znaleźć także w produktach zbożowych oraz orzechach i nasionach. Poziom żelaza w organizmie można podnieść za pomocą świeżo wyciskanych soków z zielonych owoców, a także roślin strączkowych i ich kiełków, kasz, pestek, suszonych owoców, zbóż, orzechów i świeżo tłoczonego oleju z nich.
Złe zbilansowanie diety pod kątem makroskładników może przyczynić się do obciążenia narządów wewnętrznych, osłabienia organizmu czy nieprawidłowego działania układu nerwowego. Dieta wegetariańska jest zalecana dla osób z chorobami nerek, miażdżycą oraz zanieczyszczeniem organizmu.
Doktor Ewa Dąbrowska podczas obserwacji w swojej klinice opisuje grupę pacjentów, którzy po 6 tygodniowej kuracji dietą owocowo-warzywną całkowicie wyrównali poziom cholesterolu LDL, te badania mają potwierdzenie w światowych publikacjach.
Nie weryfikujemy opinii. Wyświetlamy wszystkie opinie.