NewsletterJak dbać o zdrowie i pokonać chorobę?

Wiedza o naturalnych metodach leczenia. Wpisz swój email. organizmu.

Zakwaszenie organizmu cz. 1. Zrób test — czy mój organizm jest zakwaszony?

Zakwaszanie – co to takiego?


Neutralne pH
Każdy organizm posiada tzw. równowagę kwasowo-zasadową. Jest to określone
pH naszego wnętrza, które powinno osiągać neutralną wartość 7. Jego
prawidłowy poziom reguluje funkcjonowanie procesów życiowych, więc jego
zakłócenie prowadzi do zachwiania wszystkich mechanizmów naszego organizmu
i w konsekwencji — większości chorób.

 

Agresywny atak kwasów
Każdy z naszych organów pracuje dobrze tylko w odpowiednim pH — neutralnym
lub lekko zasadowym (alkaicznym). Problem zaczyna się wtedy, gdy kwasów
jest tak dużo, że ciało nie może ich zneutralizować ani usunąć. Niedobór
zasadowy sprawia, że kwasy atakują kości, tkanki i komórki, upośledzając ich
pracę. Aby przywrócić pożądaną równowagę, organizm pobiera ze swoich tkanek
niezbędne do tego minerały. W ten sposób pozbawia komórki i organy
z życiodajnej energii. Przez to osłabienie wszystkie procesy życiowe w naszym
organizmie ulegają zaburzeniu. Nadmiar kwasu dodatkowo zmniejsza zdolność
organizmu do wchłaniania utraconych składników odżywczych. Doprowadza to do
chronicznych stanów chorobowych. Powoli słabniemy…

 

 

Co dokładnie dzieje się w moim organizmie?


Skąd bierze się kwas w organizmie?

Tradycyjne jedzenie
Zakwaszanie jest procesem, który pojawia się w naszym organizmie przede
wszystkim w rezultacie trawienia. Kwas jest skutkiem ubocznym rozkładu białek
i węglowodanów w naszym organizmie. Nadmiernie spożywane cukry
wytwarzają kwaśne związki, a posiłki proteinowe zatruwają w ten sam sposób
środowisko jelita grubego, które jest odpowiedzialne za prawidłową gospodarkę
kwasowo-zasadową.

 

 

 

Aktywność i styl życia
Do zakwaszenia dochodzi również podczas wysiłku fizycznego, gdy szkodliwe
kwasy produkują go mięśnie. Do przetrzymywania tych substancji w organizmie
przyczynia się również szkodliwy tryb życia.



Jak walczy organizm?

Wątroba. To ona przede wszystkim powinna usuwać nadmiar kwasu. Mimo że
jest za to odpowiedzialna, nasz codzienny tryb życia i żywienia obciąża ją
nadmiernie.


Nerki. one również biorą udział w walce z kwasami. Przy nadmiernym
zakwaszeniu tracą jednak aż połowę swojej wydolności. Dzieje się tak dlatego,
że w procesie wydalania kwasu tworzą się mikrouszkodzenia delikatnych struktur
nerkowych. W ten sposób jesteśmy bardziej podatni na kamienie nerkowe
i piasek. Gdy nerki i wątroba nie nadążają oczyszczać krwi z nadmiaru kwasu,
krąży ona po całym naszym organizmie. Z tego wzmożonego ataku w naszym
wnętrzu powstają coraz większe złoża kwasu, który powoli atakuje kolejne
organy i komórki.


Kwasy sprzyjają nowotworom
Zakwaszanie jest także przyczyną rozwoju nowotworów, które chętnie rozwijają
się w kwaśnym środowisku. Przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej, a
wręcz przechylenie szali na rzecz alkaicznego odczynu sprawi, że komórki
rakowe nie będą miały sprzyjających warunków do rozprzestrzenienia.

 

 


Kwasy powodują ból
Gdy kwasy zaczynają atakować naszą tkankę łączną, zaczynamy silniej
odczuwać ból. Dolegliwości wzrastają przede wszystkim w układzie ruchowym.
Kwasy naruszają wtedy receptory nerwowe, co sprawia, że osoby cierpiące na
nadkwasotę zmagają się często z niepotrzebnym bólem. Oznaką tego procesu
są bóle głowy, kręgosłupa, reumatyzm i bóle mięśni.

 

Czy mi to grozi?
Zakwaszenie zagraża wszystkim osobom, w których diecie pojawiają się
tradycyjne potrawy.

Jeżeli Twój jadłospis zawiera:

• kawę

• czarną herbatę

• mięso

• wędliny

• słodycze

• pieczywo

• sery i nabiał

• napoje gazowane,

najprawdopodobniej problem nadmiernej kwasowości organizmu dotyka także
Ciebie.


Zakwaszenie dotyka wszystkich. Na jego skutki cierpią zarówno dzieci, jak
i osoby starsze. W grupie największego ryzyka są jednak osoby wkraczające
w 40 rok życia. Wtedy wyjątkowo uważnie należy dbać o zdrowy tryb życia.

 

 

 

Pamiętaj, na zakwaszenie organizmu wpływa także tryb życia. Stres, używki,
intensywny wysiłek umysłowy również negatywnie oddziałują na gospodarkę
kwasowo-zasadową.

 

UWAGA! Niewyleczone zakwaszenie prowadzi do chorób przewlekłych.
Atakowane przez miesiące, a nawet lata organy przestają prawidłowo
funkcjonować. Nadmierna ilość kwasu może uszkodzić je na stałe.

 

Dlaczego zakwaszenie jest niebezpieczne?

Zachwiana równowaga kwasowo-zasadowa prowadzi do większości chorób
przewlekłych, takich jak:

• reumatyzm

• choroby serca

• nowotwory

• migreny

• cukrzyca

• kamica nerkowa

• kamienie w woreczku żółciowym

• dna moczanowa

 

 

TEST — czy Twój organizm jest zakwaszony?
Jeśli na ponad połowę pytań odpowiadasz twierdząco, cierpisz na utajoną
kwasicę mezenchymalną — zakwaszenie organizmu.

 

Czy często odczuwasz zmęczenie?

Czy szybko się denerwujesz?

Czy Twoje dłonie i stopy są stale zimne?

Czy sen nie przynosi Ci potrzebnego odpoczynku?

Czy często łapiesz przeziębienia?

Czy masz problemy z utrzymaniem wagi, jedząc niewiele?

Czy męczy Cię zgaga i inne problemy żołądkowo-jelitowe?

Czy odczuwasz ból mięśni, stawów, kości?

Czy Twoje włosy i paznokcie są słabe i kruche?

Czy na skórze pojawiają się wypryski?

Czy zmagasz się z cellulitem?

Czy masz osteoporozę?

Czy często boli Cię głowa?

Czy masz problemy z próchnicą?

Czy masz problemy z nerkami?

Czy masz przedwczesne zmarszczki?

Czy miewasz zaczerwienione oczy?

Czy masz kłopoty z pękaniem kącików ust?

 


„Ze wszystkich składników płynów ustrojowych naszego organizmu kwas jest
najbardziej szkodliwy” Hipokrates

{nocache:95a5b0dba1278109254736e75e410b80#0}
Sklep internetowy Shoper.pl